Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sam Bankman-Fried

Jedna od najvećih prijevara ikad: Osramoćeni 'kriptokralj' osuđen na 25 godina zatvora, ukrao milijarde dolara

FILE PHOTO: Former FTX Chief Executive Bankman-Fried at the Manhattan federal court in New York City
Foto: AMANDA PEROBELLI/REUTERS
1/4
28.03.2024.
u 17:25

Osnivač kriptomjenjačnice FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen je krivim za, kako su utvrdili tužitelji, jednu od najvećih ikad zabilježenih financijskih prijevara u povijesti Sjedinjenih Država.

Osramoćeni kriptopoduzetnik Sam Bankman-Fried (32) osuđen je na 25 godina zatvora zbog krađe milijardi dolara od svojih kupaca, nakon što je njegova tvrtka FTX bankrotirala u studenom 2022. godine, ostavivši korisnike bez pristupa svojim računima. Tužitelji su tražili kaznu od 40 do 50 godina, tvrdeći da javnost treba zaštititi od prevaranta i da bi oštra kazna odvratila druge kriminalce, javlja Sky News.

Kako je Večernji pisao krajem prošle godine, osnivač kriptomjenjačnice FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen je krivim za, kako su utvrdili tužitelji, jednu od najvećih ikad zabilježenih financijskih prijevara u povijesti Sjedinjenih Država. Dvanaesteročlana porota saveznog suda na Manhattanu osudila je Bankman-Frieda po svih sedam točaka optužnice nakon kratkog suđenja u kojem su tužitelji tvrdili da je opljačkao 8 milijardi dolara od korisnika mjenjačnice iz čiste pohlepe, prenosi Reuters.

FILE PHOTO: Former FTX Chief Executive Bankman-Fried at the Manhattan federal court in New York City
1/4

Presuda je stigla samo godinu dana nakon što je FTX podnio zahtjev za stečaj u brzom korporativnom krahu koji je šokirao financijska tržišta i izbrisao njegovo osobno bogatstvo procijenjeno na 26 milijardi dolara. Ovaj kolaps FTX-a nanio je znatnu štetu brojnim ulagačima, uključujući i privatne klijente, institucionalne investitore i kreditore povezane kompanije Alameda Research. Porota je Bankman-Frieda proglasila krivim za pronevjeru milijardi dolara, kao i za pranje novca. Sudski proces trajao je tek mjesec dana, a nakon razmatranja iznesenih dokaza porota je vijećala tek četiri i pol sata i donijela odluku – Sam Bankman-Fried kriv je po svim točkama optužnice.

Sam Bankman-Fried nije priznao krivnju, već se izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, tvrdeći da je, iako je činio pogreške, djelovao u dobroj vjeri. Nakon presude Bankman-Friedov odvjetnik Mark Cohen kazao je: "Poštujemo odluku porote, iako smo razočarani rezultatom. Nastavit ćemo se snažno boriti protiv optužbi."

VEZANI ČLANCI:

Tužitelji su tijekom suđenja tvrdili da je Bankman-Fried izvlačio novac iz FTX-a u svoj hedge fond usmjeren na kripto, Alameda Research, unatoč tome što se na društvenim mrežama i u televizijskim reklamama objavljivalo da je sigurnost sredstava klijenata prioritet. Alameda je koristila novac za plaćanje svojih zajmodavaca i davanje zajmova Bankman-Friedu i drugim menadžerima - koji su zauzvrat obavljali spekulativna ulaganja i donirali više od 100 milijuna dolara političkim kampanjama u SAD-u u pokušaju promicanja zakona o kriptovalutama koje je optuženik smatrao povoljnim za njegov posao, kazivali su tužitelji.

Bankman-Fried preuzeo je proračunati rizik svjedočenja u vlastitu obranu tri dana pred kraj suđenja nakon što su trojica bivših suradnika iz njegova najužeg kruga svjedočila protiv njega. Suočio se s agresivnim unakrsnim ispitivanjem tužiteljstva, često izbjegavajući izravne odgovore na najproblematičnija pitanja. Tako je u The Guardianu zabilježeno da je oko 100 puta na pitanja odgovarao rečenicom: "Ne sjećam se". Posvjedočio je da, iako je činio pogreške u vođenju FTX-a, primjerice tako što nije formirao tim za upravljanje rizikom, nije ukrao sredstva klijenata. Rekao je da je mislio da je Alamedino posuđivanje od FTX-a dopušteno i da nije shvatio koliko su njezini dugovi narasli sve do kraha obiju tvrtki. "Mislili smo da bismo mogli napraviti najbolji proizvod na tržištu", posvjedočio je Bankman-Fried. "Ispalo je zapravo suprotno od toga."

Bivša izvršna direktorica Alamede Caroline Ellison, ujedno i njegova bivša djevojka, te bivši direktori FTX-a Gary Wang i Nishad Singh, koji su svjedočili u korist tužiteljstva nakon što su se izjasnili krivima, rekli su da ih je on usmjeravao da počine zločine, uključujući pomaganje Alamedi u pljački FTX-a te laganje zajmodavcima i investitorima o financijama tvrtki. Obrana je tvrdila da je trojac, koji još nije osuđen, lažno upleo Bankman-Frieda u pokušaju da prođu blaže pri izricanju kazne. 

GALERIJA Velika potražnja u zagrebačkim ribarnicama: Pogledajte koliko stoji kilogram orade, oslića, brancina...

FILE PHOTO: Former FTX Chief Executive Bankman-Fried at the Manhattan federal court in New York City
1/15

Komentara 1

HO
homofobic
00:35 29.03.2024.

"Njegovo osobno bogatstvo..." Kako netko bez dolara u dzepu u 3 godine moze steci "osobno bogatstvo" od 25 milijardi dolara? Smisljenom prevarom i kradom! 25 godina niti priblizno pravdi! 25 za svaku milijardu koju je mraknuo da ali i too sukcesivno i bez uvjetne kazne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije