Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIONALNA JELA

Jedinstvena kuharica jela Karlovačke županije

kuhari
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
02.03.2010.
u 15:59

Cilj ovog projekta je stvaranje prepoznatljive karlovačke gastronomske ponude, a mnoga jela ujedno će biti i spašena od zaborava jer već dulje vrijeme nisu često na jelovnicima.

Trenci, kisela juha s trajbanim jajima, medenjaci, otkoštana purica, varivo od kisele repe i žute korabe, knedli sa šljivama, bazlamača sa šumskim voćem, pohani žablji kraci, prežgana juha, neka su od tradicionalnih jela Karlovačke županije, čiji će recepti uskoro biti objavljeni u jedinstvenoj kuharici.

Iz kuhinja naših baka

Udruga kuhara Karlovačke županije u suradnji s Turističkom zajednicom županije izdat će knjigu koja će sadržavati jela ovoga kraja i recepte.

– Ujedinili smo stotinjak tradicionalnih jela koja su pripremljena na moderniji način. Namjera je da postanu i dio ponude većine domaćih restorana – rekla je Ivana Vukmanić, predsjednica Udruge kuhara županije. Cilj je projekta stvoriti prepoznatljivu karlovačku gastronomsku ponudu, da bi gosti koji dođu kod nas mogli uživati u jelima i slasticama koje su pripremale naše bake, a sada se mogu pronaći samo u nekim kuhinjama.

– Gastronomska ponuda u mnogim privatnim restoranima i hotelima neizostavan je dio ukupne turističke ponude. Predstavljanjem tipičnih specijaliteta želi se skrenuti pažnja na turističke mogućnosti naše regije. Istodobno se pridonosi potvrđivanju struke i kuhara te razvija i nadograđuje kulinarska ponuda županije. U stvaranju te posebne i prepoznatljive ponude nastojimo naglasiti i ulogu domaćih proizvođača hrane, posebno namirnica karakterističnih za naše područje – rekla je direktorica županijskg TZ-a Dina Begić. Dodaje da je u tijeku fotografiranje gotovih jela.

Autentično posluživanje

– Bit će uvrštena u projekt koji bi trebao smjestiti Karlovačku županiju na gastronomsku kartu Hrvatske. U izradu kuharice uključen je poznati hrvatski gastronom, novinar i književnik Veljko Barbieri, koji je napisao prilog o povijesti gastronomije u našem kraju. Oduševljen je kvalitetom do sada snimljenih materijala – dodaje Dina Begić. Želja je da se jela u restoranima poslužuju, ako je moguće, na što autentičniji način - na tradicionalnim pladnjevima ili stolnjacima, a jednog dana i na posuđu s našim etno-motivima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije