Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST KRAĐA TZV. SEKUNDARNIH SIROVINA

Jedan ukrao metalna ulazna vrata, a kradu se poklopci za šahtove, prometni znakovi...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.11.2021.
u 11:04

Osim štete koju prouzroče vlasnicima, počinitelji ovih kaznenih djela često ugrožavaju i sigurnost ostalih  građana

Da lopovi svašta kradu,  stara je stvar, a za neke krađe treba im prava logistika.

U takav tip krađa svakako spada jedna o kojoj izvijestila PU istarska, a dogodila su između 6. i 7. studenog kada je još uvijek nepoznati počinitelj sa zemljišta u naselju Čabrunići otuđio metalna ulazna vrata koja su bila vezana za ogradu.

Vlasnik vrata je 79-godišnjak koji je oštećen za više tisuća kuna. A od 29. listopada do 4. studenoga  nepoznati je lopov ušao u otvorenu kuću u izgradnji u Spinčićevoj ulici u Puli te je otuđio električne kablove i druge predmete. Time je 70-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.

U policiji kažu kako su primijetili da se povećao broj tzv. sekundarnih sirovina, pa su tako primijetili da se kradu dijelovi  kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipiće, dijelovi vozila, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znakovi... Odnosno, kako su pojasnili u policiji, kradu se predmeti koji se mogu prodati kao ''staro željezo'', a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva. Osim  štete koju prouzroče vlasnicima, počinitelji ovih kaznenih djela često  ugrožavaju i sigurnost ostalih  građana.

Policija je stoga dala neka upozorenja kako spriječiti ovakve krađe.  Kažu da bi vrata i prozori poslovnih prostora trebala  kada je god to moguće biti zaključna, bilo bi poželjno da takvi prostori imaju ugrađeni alarmni ili video sustav, da se onemogući neovlašten pristup u zatvorene poslovne prostore, da se   tijekom projektiranja ili adaptacije poslovnih prostora razmišlja o sigurnosti imovine  i zaposlenika...

Građanima se savjetuje i da zaključavaju stanove i kuće, redovito obilaze imovinu koja je na udaljenim lokacijama, prilaze kućama i stanovima uključe senzorska svjetla... 

>> VIDEO Drama u centru Šibenika: Urušila se kuća, dio pao na susjedni kafić

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
20:20 08.11.2021.

To je organizirani kriminal. ALI- država je kriva što to NE spriječava. Država je kriva ako to NIJE organizirani kriminal i ljudi to iz nužde rade, to bi bila katastrofa koja je svakako neopravdana jer prisvajanje tuđeg je znak nepoštivanja tuđeg i KRAĐA JE KRAĐA samim tim kriminalna radnja, dakle POLICIJAAAAA gdje ste?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
20:33 08.11.2021.

Svi osim policije znaju tko su počinitelji.

KO
Korumpirani
20:23 08.11.2021.

Pa u Zagrebu vam ukidaju potpore za demografiju za djecu ne u Istri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije