Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bostonski maraton

Je li se mogao spriječiti bombaški napad? Rusi SAD-u nisu dali sve podatke

tamerlan carjanev,džohar carnajev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.04.2014.
u 08:17

U novom izvještaju stoji da su Rusi dali dodatne informacije SAD-u tek nakon bombaškog napada prošle godine, uključujući i informacije o telefonskim razgovorima koje su Rusi presreli između Carnajeva i njegove majke u kojima su raspravljali o muslimanskom "svetom ratu".

Rusija nije SAD-u dala sve podatke o osumnjičenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu koji bi doveli do opsežnije istrage SAD-a dvije godine prije napada, piše NY Times.

Rusija je 2011. godine dostavila informacije SAD-u da je Tamerlan Carnajev "sljedbenik radikalnog islama i predani vjernik" i da se "drastično promijenio od 2010. godine kada se pripremao napustiti SAD i otputovati u rusku regiju kako bi se pridružio nepoznatim grupama iz podzemlja".

Tamerlan sa majkom razgovarao o svetom ratu

Ali nakon prvotne FBI-jeve istrage, Rusi su odbili nekoliko zahtjeva za pružanje dodatnih informacija o Carnajevu, sudeći prema najnovijem izvještaju u kojem se pregledavalo jesu li obavještajne službe i druge agencije mogle spriječiti bombaški napad. U to vrijeme su američke agencije smatrale da Carnajev predstavlja veću opasnost za Rusiju, nego za SAD.

U novom izvještaju stoji da su Rusi dali dodatne informacije SAD-u tek nakon bombaškog napada prošle godine, uključujući i informacije o telefonskim razgovorima koje su Rusi presreli između Carnajeva i njegove majke u kojima su raspravljali o muslimanskom "svetom ratu". Tamerlan i njegov brat Džohar Carnajev su osumnjičeni za napad u kojem su poginule tri osobe, a ozlijeđeno je više od 200. Američko Ministarstvo pravosuđa je u siječnju kazalo da će tražiti smrtnu kaznu za Džohara Carnajeva.

>>SAD za bostonskog bombaša traži smrtnu kaznu

>>Bostonski bombaš tvrdio je: Hitler je bio u pravu

Komentara 6

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
10:12 10.04.2014.

Opet Ameri piškaju po Rusima . To mu dođe kao da rade uz vetar.

PL
@ploto@
09:26 10.04.2014.

Znali su Ameri dobro tko su oni,samo su ih namjeravali koristiti kontra Rusije.No tu su ih braća zeznula u kalkulacijama i udarili na njih ,umjesto na mrskog ruskog neprijatelja.

PE
pessimus
13:45 10.04.2014.

nisu ni oni rusima dali niti jedan podatak o pripadnicima blackwather koji se nalaze u ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije