Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pratite LIVE stream

Je li pandemija povećala rodne nejednakosti

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
24.03.2021.
u 10:21

Pandemija koronavirusa posebno je pogodila žene jer su one u većini na prvoj crti u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom – maloprodaji, ugostiteljstvu, medicinskoj skrbi i njezi

Kako pomiriti privatno i poslovno u novoj organizaciji rada koju je nametnula COVID kriza, koliko su žene angažiranije u obitelji tijekom pandemije, hoće li pandemija prouzročiti korak unatrag u postizanju ravnopravnosti spolova, jesu li pandemijski uvjeti doveli do porasta nasilja nad ženama… teme su kojima se bavi novo izdanje videokonferencije „Žene i COVID 19“ Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz organizacijsku podršku Poslovnog dnevnika, ovaj put na temu rodne ravnopravnosti u doba krize.

Pandemija koronavirusa posebno je pogodila žene koje su većinom na prvoj crti u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom – maloprodaji, ugostiteljstvu, medicinskoj skrbi i njezi, jer se takvi poslovi ne mogu obavljati na daljinu, a neki se, zbog lockdowna, poput ugostiteljstva, i nisu smjeli obavljati.

Žene su i kod kuće preuzele još više odgovornosti, stoji među ostalim u izvješću Europske komisije koje je objavila uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, a koje upozorava na to da je pandemija koronavirusa imala znatan negativan utjecaj na rodnu ravnopravnost i položaj žena. Primjerice, tijekom lockdowna žene su u prosjeku provodile 62 sata tjedno brinući se za djecu, u usporedbi s 36 sati koliko su za djecu brinuli muškarci, i 23 sata tjedno obavljajući kućanske poslove, dok su se muškarci bavili tim poslovima 15 sati. U izvješću se navodi i da su žene, koje čine većinu najizloženijih radnika u zdravstvenoj skrbi, u procesima donošenja odluka o pandemiji jedva bile zastupljene. Primjerice, u 87 zemalja, uključujući 17 država članica EU, 85,2 posto nacionalnih radnih skupina za COVID-19 vodili su muškarci.

Kroz dvije panel-diskusije „Nasilje u doba krize“ i „Žene na tržištu rada“ cilj je podići razinu svijesti o utjecaju koronavirusa na rodnu ravnopravnost u društvu te isticanje razlika s kojima se žene i muškarci suočavaju tijekom pandemije, kao i utjecaj na donositelje rodno osviještenih politika kako se ne bi izostavila rodna perspektiva u procesu donošenja odluka u vrijeme trajanja i nakon COVID krize.

Uvažene sugovornice iz različitih poslovnih sfera u diskusiji će istaknuti svoje viđenje navedene problematike te svoju poruku društvu.

Pratite nas ovdje u petak, 26. ožujka 2021. s početkom u 10 sati u live streamingu ili na poslovni.hr, Facebook i YouTube kanalu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije