Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja demokraciji

Gong: Božinovićeva najava opasna za demokraciju

Davor Božinović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
13.10.2020.
u 13:00

Najava ministra Božinovića da novinari i novinarke neće moći pitati ministre i ministrice o njihovom radu, odnosno onemogućit će im da rade svoj posao, izuzetno je, poručuju, opasna za demokraciju.

Takva najava ministra uslijedila je nakon što je u ponedjeljak 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi iz automatskog oružja na Markovom trgu teško ranio policajca koji osigurava ulazak u Banske dvore, sjedište vlade.

Ministar Božinović je nakon tog događaja izjavio kako novinari više neće moći pristupiti ministrima radi vlastite sigurnosti

"Vlada nema redovite konferencije za medije, ne obavještava pravovremeno i transparentno građane i građanke o svom radu, dnevni redovi vlade dostupni su najranije tek dan prije sjednice ili pak to isto jutro. Ovakav odnos prema javnosti produbljuje nepovjerenje i sumnju u rad institucija", navodi Gong u priopćenju.

Najava ministra Božinovića da novinari i novinarke neće moći pitati ministre i ministrice o njihovom radu, odnosno onemogućit će im da rade svoj posao, izuzetno je, poručuju, opasna za demokraciju.

"Kako je jedini način da građanke doznaju što vlast radi, a da nije riječ o vladinom PR-u, preko medija, ako se novinarkama uskrati mogućnost da pitaju i traže odgovore, javni prostor obuzet će tišina ispunjena nepovjerenjem i strahom", smatra ta nevladina organizacija.

Pod krinkom sigurnosti zapravo će se, drže, stvoriti nesigurnost, nestabilnost i nepovjerenje. Stoga Gong apelira da se zaštite novinarke dok rade svoj posao, a ne da im se zabrani rad na Trgu sv. Marka.

U 2020. godini nastavio se trend ugrožavanja slobode novinarstva u Hrvatskoj. Budući da Gong prati i reagira na slučajeve ugrožavanja slobode medija i profesionalnog novinarstva te poziva na zaštitu novinarki i novinara, upozoravaju kako bi zabrana rada medija ispred Sabora i vlade dodatno pogoršala aktualno stanje. Izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj upravo ističe kako su medijske slobode narušene, a istraživačko novinarstvo se obeshrabruje

Gong je jučer upozorio kako briga za sigurnost ne smije dovesti do erozije demokracije, a današnja situacija, kažu, upravo vodi tome. Iako incidente treba maksimalno ozbiljno shvatiti, ne bi ih se smjelo iskoristiti kao izliku za zatvaranje i otežani pristup institucijama. 

Bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije. Novinarstvo nije slobodno ukoliko postoje ograde i zabrane, poručuje Gong.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:12 13.10.2020.

kad to drugovi iz GONGA kažu mora da bude tako..fuj licemjeri

Avatar mofo
mofo
13:55 13.10.2020.

Koliko je gong ono dobio glasova na izborima?

OK
okvals54
14:44 13.10.2020.

Steta sto Bezuk nije pucao u GONG-ovce,koj bi to bilo plemenito djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije