Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2013. u 12:00

Hrvatska već dugo ima pseudodesnicu i anacionalnu ljevicu i sve veću krizu legitimiteta najvećih stranaka

Da će se Nacionalni forum prof. dr. Nikice Gabrića s vremenom i postupno pretvoriti u političku stranku, bilo je izgledno već od samog njegova osnutka. Sada se to i dogodilo, tj. Nacionalni forum u ovom, politički košmarnom, svjetonazorskim podjelama obilježenom vremenu ušao je u političko borilište.

Ušao je s ambicijom da u njemu ne bude autsajder. Pogotovo stoga što dugogodišnja politička kriza naprosto neumitnom logikom iziskuje nešto novo i drukčije od onog što danas postoji na hrvatskoj političkoj pozornici. Posebnom se potrebom pojavljuje traženje nečega sasvim oprečnog dvjema najvećim strankama, SDP-u i HDZ-u. Pokazalo se da je njima nacionalni interes iza stranačkog, što traži što je moguće bržu i efikasniju intervenciju u hrvatsku sumornu realnost.

Hrvatska već dugo nema prave ni ljevice ni desnice

Hrvatska već dugo nema prave ni ljevice ni desnice. Ima pseudodesnicu i anacionalnu ljevicu. Umjesto toga imamo lažno stranačko predstavljanje, krizu stranačkog identiteta i sve veću krizu legitimiteta najvećih stranaka. Posebno je SDP u dvije godine vlasti pokazao da ne zna voditi državu. Sva ona pusta predizborna obećanja potvrdila su se kao obična hvalisanja. Nesposobnost i neznanje pokazali su se jačima od svih onih uvjeravanja da oni i znaju i mogu. Uz javnu aroganciju SDP-ova predsjednika i državnoga premijera Zorana Milanovića potpora toj stranci stalno se smanjuje. Ni oporbenom HDZ, unatoč lošoj vlasti, podrška ipak ne raste!

HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko svakim svojim javnim nastupom samo još dodatno ruši stranački rejting. Javno nemušt, Karamarko svojim antiliderskim osobinama škodi i sebi i stranci. Te dvije stranke svojom ideološkom isključivošću i neprispodobivim osobinama svojih predsjednika samo dodatno šire netrpeljivost i beznađe diljem Hrvatske. Zbog toga je u sadašnjoj politici otvoren prostor za nekoga tko će širiti tolerantnije i optimističnije političko ozračje nego što ga sada “proizvode” SDP i HDZ. Postoji prostor i potreba za nekim tko zna i umije. Hoće li novoosnovani Nacionalni forum iskoristiti tu priliku i stanje koje su stvorile dvije sadašnje najveće a namjerno bipolarizirane stranke? Pametna i nacionalno odgovorna politika ne stvara diobe, nego pokušava snošljivošću te ljudski i politički odgovorno raditi sa svima, pa i s političkim protivnicima, za opće dobro.

Ima prostora za širenje

Nove stranke ne moraju nužno ostati male i bez utjecaja, lišene šire narodne potpore. Takav je slučaj bio i s relativno novim strankama: HDSSB-om i s Hrvatskim laburistima. Ubrzo se pokazalo da političkog prostora ima i za jednu i za drugu stranku. Laburisti su se pokazali socijalnijom i za zaposleničke probleme puno osjetljivijom strankom od tobože socijaldemokratskog SDP-a. Zato su mu i “preoteli” dio glasača. HDSSB se pak pokazao nacionalnijim od HDZ-a koji je godinama sebi prisvajao monopol na hrvatstvo. Ni laburisti ni slavonsko-baranjski regionalisti nisu nestali za neko kratko vrijeme, kako su im neki “politički analitičari” predviđali. Naprotiv. Sličan bi politički model mogao vrijediti i za Gabrićev Nacionalni forum. I ta bi stranka mogla biti zanimljiva neutralnim glasačima koji obično ne glasaju ni za SDP ni za HDZ. Usto bi ta stranka također mogla biti zanimljivom i nezadovoljnim glasačima i labavijim simpatizerima HDZ-a i SDP-a. I jedna i druga stranka još hine mirnoću glede osnutka Gabrićeva foruma. Uspije li ta nova stranka pučanstvu na dojmljiv način predstaviti svoj nacionalni reformski program, to bi moglo imati i dalekosežne loše posljedice za SDP i HDZ, a možda dobre za cijelu Hrvatsku.

Ako se Nacionalni forum svojim djelovanjem još nacionalnije i socijalnije atribuira, njegova se politička pozicija može samo učvrstiti. Prostora za širenje, govori li se u tradicionalnim političkim kategorijama, danas ima i lijevo i desno. Pogotovo stoga što su glavne stranke i kvazilijevo i kvazidesno. S obzirom na otužno stanje hrvatske politike i domoljubne gospodarsko-psihološko-političke težnje Nacionalnog foruma, političke ambicije mu se čine sasvim realnim.

Komentara 3

KR
KroničarHr
14:36 11.12.2013.

Umjesto odgovora na naslov, rekao bih - da, kriza pomaže Gabriću. umjesto realnih 1,3 posto, moguće je da mu kriza i potencijalno nepojavljivanje snažnoga nacionalnoga pokreta, osiguraju ni krivu ni dužnu ili 3-4 posto ili čak koje mjesto u nekoj koaliciji u Saboru. Ali, njegovim političkim ambicijama to nije dovoljno, pa je odgovor na pitanje iz naslova - ništa mu ne može pomoći!

PR
pravakuna3
22:16 11.12.2013.

Moga glasa viditi neće jer je to nastavak partije samo možda s malko manje ideologije ali bit se nije promijenila. Mora se iznjedriti treća prohrvatska opcija s očuvanjem hrvatske narodne tradicije, jakom zaštitom nacionalnih interesa, jakim osjećajem za socijalno ugrožene građane koja će voditi računa o narodu i hrvatskim nacionalnim interesima te se neće obazirati na region nego na Hrvate u regionu. To nam treba, a ne isluženi pionir Gabrić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije