Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA MISLAVA ŠIMATOVIĆA

Je li Europa izgubila rat? U novom svjetskom poretku može biti ključni igrač

24.02.2023.
u 18:36

Činjenica je da je miješanje karata na globalnoj sceni velika šansa da se Europa prometne u ključnog igrača, ali i opasnost da ponovno ostane mlađi i manje bitan partner Washingtona. Ako energetsko partnerstvo s Rusijom zamijeni energetskom ovisnošću o Sjedinjenim Državama, Europa će ostati nebitna. Međutim, nije energetika jedini sektor na kojem se lome koplja, a kao strateška područja već su definirani sirovine, poluvodiči i hrana. Ključno je, kako je rekao Bruno Tertrais iz francuske Zaklade za strateška istraživanja, da se EU izbori za mjesto za pregovaračkim stolom na kojem će se okončati rat u Ukrajini: “Ako niste za stolom, onda ste na jelovniku.”

Ključne riječi

Komentara 50

DU
Deleted user
18:52 24.02.2023.

Europa je pobjedila samu sebe. Do sada je imala partnerski odnos s Rusijom, a sada ima vazalski odnos sa SAD-om. Bravo Europo!

DU
Deleted user
18:51 24.02.2023.

Europa je izgubila rat kad je u svojoj dekadenciji počela se bavit direktivama o krastavcima. Takva ekipa ne može vodit ni kućni savijet. Današnji lideri tipa Berbok, Borell, fon der Leyen... to je samo terminalna faza bolesti. Ove sluge u poslušnike ala Anemija, pa ove pudlica drżave Baltika da i ne spominjem...

CM
Crni_moj
19:16 24.02.2023.

Europa je izgubila vjerodostojnost. Ako želiš da te respektiraju moraš to zaslužiti. Prvi I možda najvažniji čimbenik je moral. Ako si sposoban kritizirati svoga najbližeg za nedjela onda se ne trebaš bojati da te neće respektirati. Otkada se Europa koristi duplim moralom većina zemalja je više ne uzima ozbiljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije