Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Javni bilježnik svojim se poslom može baviti i u drugoj članici EU

javni bilježnik
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
07.05.2015.
u 23:15

I Hrvatska bi u budućnosti mogla biti prisiljena da iz Zakona o javnom bilježništvu ukloni ograničenje koje kaže da javni bilježnik mora biti hrvatski državljanin

EU je natjerao sedam zemalja – među ostalima i Njemačku, Francusku i Austriju – da iz svojih zakona izbace ograničenje prema kojima javni bilježnici smiju biti samo državljani zemlje o kojoj je riječ, a prošloga je tjedna Komisija prijavila Europskom sudu pravde i Mađarsku zbog istog ograničenja.

Slijedom takve prakse, i Hrvatska bi u budućnosti mogla biti prisiljena da iz Zakona o javnom bilježništvu ukloni ograničenje koje kaže da javni bilježnik mora biti hrvatski državljanin. Sud EU je u presudi iz 2011. zaključio da je, osim u specifičnim slučajevima, takvo ograničenje protivno zakonima Unije.

>>Četiri države traže od EU da se smanji nepotrebna patnja svinja

>>Od 2016. mora se reciklirati 45% električne i elektroničke opreme

Komentara 2

AP
andre.pisacic.7
14:46 15.05.2015.

Da ako ima posla ha,ha!

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
00:58 22.05.2015.

A što ako notari ne znaju rvacki, ili ne daj Bože nemaju ured, a došli su na odmor na more. Neće valjda ordinirati pod suncobranom ili u krajnjoj nuždi možda u kakvoj bertiji i konobi kod barba Vrane. S kakvim se mi sve bavimo piz......ma, a država nam totalno uneređena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije