Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Mirka Galića

Da je hvaljena ustaška država opstala, Split bi se zvao Spalatto, a Hajduk bi igrao u Italiji

24.04.2022.
u 09:30

Svaki put kad se neoprezno vraća u prošlost, Hrvatska se mora provlačiti između crnih točaka kao da plovi usred Bermudskoga trokuta. Jasenovac, Bleiburg i Goli otok djeluju i dalje kao neraščišćene ruševine iza velikih povijesnih potresa. Hrvatima se zbog ove ili one zaslijepljenosti prošlost vraća kao bumerang. Hrvati su (tek) prije 30-ak godina doživjeli svoju nacionalnu apoteozu; prije toga su uglavnom bili podstanari u tuđim državama, da bi imali što slaviti, ne računaju li se sitne pobjede nad Turcima i veliki porazi u obrani tuđih interesa. Kad se suoče s traumatičnom prošlošću iz prošloga stoljeća, onda se i generali lome oko toga tko je sve sudjelovao u najvećoj hrvatskoj pobjedi. Hrvati su pobili mišljenja da nisu povijesni narod. To obvezuje, prije svega hrvatsku elitu, da bude pravedna, najprije prema sebi, a onda i prema drugima.

Ključne riječi

Komentara 49

PA
Pahor
22:38 23.04.2022.

Po popisu stanovnistva Srba je poslije rata bilo milion vise a Hrvata Milion manje nego prije rata. Kako to? Kako to?

Avatar Cantor
Cantor
21:31 23.04.2022.

Uspoređivati Jasenovac i Bleiburg je stvarno degutantno. Zbog Jasenovca je pobijeno bez suđenja iza rata desetke tisuća Hrvata, a stotine tisuća su proganjani. O jasenovcu se učilo u školama, djeca su vođena na ekskurzije i korišten je kao politički „mač” za obračun 1971 godine. Također je korišten za opravdanje daljnjeg klanja Hrvata 1991 godine. Koristi se i danas od strane unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja u slične svrhe. Za Bleiburg se međutim do 1991 godine ništa nije znalo, barem ne javno. I za Bleiburg NITKO nije odgovarao. Zato je stvarno degutantno uspoređivati to dvoje.

DE
Demigodessnixie
09:41 24.04.2022.

Ne bi jer je ugovor proglasen nistetnim 1943....pogledati povijesne cinjenice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?