Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Barišiću u Saboru

Mesić: Imamo i mi artiljerije. Bauk citirao Končara: Ako pucate, pucajte u prsa!

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o zakonu o autorskim pravima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
03.02.2017.
u 12:59

Jasen Mesić (HDZ) rekao je da su i protiv ministara Milanovićeve vlade na sveučilištu podnesene optužbe za plagiranje radova u kojima su oni bili mentori

Oporbeni klubovi zatražili su prijepodne da se saborska rasprava o izmjenama Zakona o autorskom i srodnim pravima prekine i nastavi tek nakon rasprave o prijedlogu razrješenja ministra obrazovanja, znanosti i sporta Pave Barišića.

Smatraju da je Barišić trebao osobno doći u Sabor i braniti predloženi zakon s obzirom na to da je suočen s optužbama za plagiranje znanstvenog rada, a zbog te činjenice zatražili su i dvije stanke u zasjedanju.

– Barišić očito izbjegava Sabor zato što ne želi odgovarati na pitanja zastupnika o njegovu plagiranju znanstvenih djela iz prošlost. Upravo ovaj zakon najbolji je primjer što ministar nema pravo predlagati, jer nema morala da prizna pogreške iz prošlosti – rekao je Gordan Maras (SDP).

Ustvrdio je da je jedina Barišićeva referenca ta što je osobni izbor i prijatelj premijera Plenkovića.

Jasen Mesić (HDZ) uzvratio je pitanjem znaju li SDP-ovci da su i protiv ministara Milanovićeve vlade na sveučilištu podnesene optužbe za plagiranje radova u kojima su oni bili mentori.

– Ako ne znate, ja ću vam reći. Imamo i mi artiljerije, verbalne naravno, pa ćemo lijepo u četvrtak sučeliti mišljenje. Nemojmo raditi show program iz sjednice – poručio je Mesić oporbi.

Artiljerije se ne boji SDP-ov Arsen Bauk.

– Ako pucate, pucajte u prsa! Rade Končar, 22. svibnja 1941., Šibenik – uzvratio je Mesiću.

Nakon stanke na zahtjev nekoliko klubova, riječ je tražio i Ivan Pernar iz Živog zida, no za govornicom je kazao samo da će svoje vrijeme iskoristiti za šutnju u znak prosvjeda zbog mladih koji su napustili ili trenutačno napuštaju Hrvatsku.

Dok je Pernar šutio, Stevo Culej (HDZ) na mobitel je pustio hrvatsku himnu pa je situacija u sabornici bila poprilično bizarna – svira himna, Pernar stoji, ostali zastupnici sjede.

Predsjedavajući Željko Reiner nije primijetio himnu, a pokušao je reagirati tek na upozorenja iz zastupničkih klupa, no to mu nije dopustio Pernar.

– Potpredsjedniče, molim vas da mi ne prekidate izlaganje – kazao je "šuteći" Pernar, na što je Reiner odustao od intervencije.

O problematici autorskih prava govorio je Branimir Bunjac (Živi zid), koji se požalio na prevelike ovlasti Društva za zaštitu autorskih prava. Bunjac je citirao dva stiha iz pjesme "Ustani, bane" i sam zaključio da je upravo počinio prekršaj .

– Ne samo prekršajno nego i kazneno djelo jer sam vam priopćio tradicijski napjev, stihove bez dopuštenja zakonodavca, odnosno izvršne vlasti – rekao je Bunjac. Tumači da je ZAMP jedna u nizu udruga građana kojoj su dane javne ovlasti i koja sama sebi utvrđuje tarife naplate autorskih prava.

Na njegovo se izlaganje ponovo nadovezao Culej koji se okomio na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića i njegovu ulogu u ZAMP-u.

– Najslušaniji hrvatski autor želi naplatiti izvođenje "Mamica su štrukle pekli" od kulturno-umjetničkih društava – upozorio je Culej.

>> Turina Đurić: Sabor već dva tjedna ne glasuje. Šimić: Ništa neobično

Komentara 2

A1
Ardo 1944
14:54 03.02.2017.

Ljudi moji ,pa ovo je cirkus( Tomšić-pred.Sabora).

BI
bitcebolje
16:47 03.02.2017.

Ovo treba prodati van kao reality show.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije