Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

Janšina vlada zabranila prisutnost novinara na konferencijama za medije

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.03.2020.
u 21:43

U petak su u Sloveniji stupile na snagu vrlo restriktivne mjere samoizolacije, kojima se zabranjuju izlasci i druženja na javnim površinama, uz predviđene novčane kazne za prekršitelje

Nova slovenska vlada Janeza Janše donijela je u petak odluku kojom zabranjuje prisustvo novinara na vladinim konferencijama za novinare, tvrdeći kako je takva odluka donesena kako bi se smanjila mogućnost zaraze novim koronavirusom.

Vlada je obavijestila novinare kako će se ubuduće izjave novinarima odvijati u izravnom prijenosu iz vladinog novinarskog središta više puta na dan, o čemu će mediji na vrijeme biti obaviješteni.

- Prisutnost predstavnika medija na izjavama na žalost više neće biti moguća, zbog čega vas molimo da nam svoja pitanja pošaljete elektronskom poštom. Potrudit ćemo se da na njih bude odgovoreno - navodi se u poruci koja je iz Janšine vlade upućena.

Međutim, Društvo novinara Slovenije (DNS) upozorava kako je suspenzija novinara 'opasna stvar'. Riječ je o neproporcionalnoj i restriktivnoj mjeri, unatoč ozbiljnosti trenutačne situacije.

- Postavljanje pitanja nositeljima moći ključno je za nadzor i demokraciju, a to je i temeljna zadaća novinara - poručuju iz DNS-u, upozoravajući da novinari, u slučaju da budu morali postavljati pitanja unaprijed, neće imati mogućnost postavljati potpitanja na odgovore političara.

A to je osobito važno u sadašnjoj situaciji, kada su ljudi kod kuće, i kada su mediji njihov prozor u svijet, smatraju u DNS-u.

Slovenski novinari pozivaju vladu da omogući obostranu komunikaciju s medijima i osigura pristup informacijama od javnog interesa, što u današnjim tehnološkim mogućnostima uopće nije problem organizirati.

Janšina vlada još nije odgovorila na novinarski zahtjev, ali je zato danas morala popustiti zahtjevu Sindikata radnika u trgovini, koji je zaprijetio štrajkom ako trgovine hranom budu morale ostati otvorene do 20 sati, kako je tražila vlada, a ne do 18 sati, na čemu je inzistirao sindikat, upozoravajući kako dulje radno vrijeme podrazumijeva i dulju izloženost mogućoj zarazi.

U petak su u Sloveniji stupile na snagu vrlo restriktivne mjere samoizolacije, kojima se zabranjuju izlasci i druženja na javnim površinama, uz predviđene novčane kazne za prekršitelje.

Komentara 1

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
21:46 20.03.2020.

Sindikat trgovaca je u ovoj situaciji prijetio štrajkom, i nitko nije strijeljao vođe sindikata? Nikad nećemo suzbiti virus u Europi, bojim se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije