Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne daje ostavku

Janša: Ne znam koliko je realna ratifikacija hrvatskog ugovora

Janez Janša
Saša Despot/Žurnal24/PIXSELL
24.01.2013.
u 16:16

Slovenski premijer Janez Janša kazao je da neće podnijeti ostavku ili tražiti glasovanje o povjerenju svojoj vladi, između ostalog, i zbog ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora

Slovenski premijer Janez Janša na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da neće podnijeti ostavku ili tražiti glasovanje o povjerenju svojoj vladi, između ostalog, i zbog ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, piše Delo.

Jučer je iz Janšine vlade izašla Građanska lista predsjednika parlamenta Gregora Viranta te je nastala politička kriza za koju premijer najviše krivi baš mlađeg partnera koji je otišao iz vlasti zbog toga što Janša Antikorupcijskom povjerenstvu nije uspio objasniti podrijetlo svoje imovine.

Slovenija si ne može priuštiti četiri mjeseca praznog hoda

– Slovenija nije u situaciji da si može priuštiti četiri mjeseca praznog hoda – kazao je Janša objašnjavajući zato neće podnijeti ostavku, a ni tražiti glasovanje o povjerenju njegovoj manjinskoj vladi. Dodao je da postoje neke strateške odluke koje se moraju donijeti kako Slovenija ne bi pala u još dublju političku krizu, a među njima je naveo i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. 

– Najmanje što sada partneri žele je četveromjesečna kriza s izbornom kampanjom u kojoj bi to bila tema – rekao je Janša te naveo da im za ratifikaciju treba dvotrećinska većinu koju ionako ne bi imali da je i Građanska lista ostala u koaliciji.

Hrvatski pristupni ugovor bio je samo jedna od pet strateških odluka zbog kojih Janša ne želi dati ostavku, iako više nema većinu u parlamentu. Kao moguća tri scenarija rješenja političke krize Janša je kazao kako se može dogoditi da se koalicijski partneri vrate u vladu, za što smatra da je malo vjerojatno. Druga mogućnost je da Janšin SDS ode u opoziciju i netko drugi skupi većinu u parlamentu, a treći da se ide na prijevremene izbore. 

– To donosi nekoliko problema. Postupak je dug, a iskustvo govori o praznom hodu u kampanji, što nije dobro – kazao je Janša.

 Ne zna je li realna ratifikacija

Slovenski premijer rekao je da je teško odgovoriti na pitanje koje su realne mogućnosti da Slovenija ratificira hrvatski pristupni sporazum.

– Slovenija nije u stabilnoj situaciji. Slovenija i EU očekuju da se poštuju jasne obveze koje je neka država preuzela međunarodnim sporazumima. Od Hrvatske se očekuje da poštuje međunarodne ugovore, a to uključuje i sukcesijski – kazao je Janša koji nije želio jasno odgovoriti ostaje li kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora povlačenje tužbi za Ljubljansku banku.

>>Jandroković: Slovenija je Hrvatsku stjerala u kut

>>Raspada se Janšina koalicija, napustio ga Gregor Virant

Komentara 22

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
16:25 24.01.2013.

Kad je bio sklopljen sporazum o Savudriji.....ja sam napisao.....ako se tko sjeća....da će slovenci uvijek naći nešto novo s čime će ucjenjivati.Kada će biti ....dosta ! I da li je ovo putokaz Hrvatskoj kako se treba ponašati i zadovoljavati svoje želje ....teškim i besramnim ucjenama.....danas-sutra prema Srbiji i BIH...poput ovih sramotbih susjeda sa sjevera ?

OB
-obrisani-
16:37 24.01.2013.

Kao da ce se an kraju pitati Slovenci. Smijesno,kako im se naredi tako ce radit.

FR
franc
17:16 24.01.2013.

@zea, Tvoj predlog je prepametan da bi ga naši političari usvojili i primjenili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije