Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova guvernerka

Janet Yellen, najmoćnija žena novog svjetskog gospodarstva

Janet Yellen, portal
Reuters/PIXSELL
09.10.2013.
u 20:20

Janet Yellen spremna je, kaže, i na blagu inflaciju kako bi potaknula rast zaposlenosti u SAD-u

Predsjednik Obama nominirao je ekonomisticu Janet Yellen za guvernerku Federalnih rezervi SAD-a, odnosno središnje američke banke, i vrlo je izgledno da će prvi put u povijesti ovu, među gospodarski najvažnijim funkcijama svijeta, zauzeti žena. Obamino imenovanje još mora potvrditi Senat, no očekuje se da će to proći relativno glatko.

Siva zona

U današnjem trenutku američko se gospodarstvo nalazi u sivoj zoni između recesije i oporavka, a budući potezi J. Yellen za dobar su dio američkih političara nepoznanica. Iako je ona već godinama na mjestu viceguvernerke Federalnih rezervi, nitko sa sigurnošću ne može reći koji i kakav će smjer ona u sljedećim godinama zauzeti. Jasno je kako u ekonomskom smislu predstavlja \"golubicu\", kako je spremna tolerirati inflaciju da bi se zadržala i proširila radna mjesta, no nije potpuno jasno do koje granice. Pretpostavke govore da će tolerirati inflaciju do dva posto ili tek nešto više i da će nastaviti s tiskanjem novca kao sadašnji guverner Ben Bernanke.

– Mislim da će biti prilično agresivna u poticanju rasta zaposlenosti i da će u tom smjeru voditi Federalne rezerve. Ipak, balansirat će u svojim odlukama jer sada vodi jednu od najmoćnijih financijskih institucija svijeta i odgovornost je na njezinim plećima – kazao je Michael Feroli, glavni financijski analitičar banke JP Morgan Chase.

Inače, J. Yellen Obami nije bila prvi izbor za tu poziciju. Američki bi predsjednik za prvog bankara SAD-a i čuvara državne riznice radije vidio kontroverznog ekonomista Larryja Summersa, no on je odbio kandidaturu jer mu je bilo jasno kako bi to izazvalo pravu buru i dodatni raskol između republikanaca i demokrata. Iako je tek drugi Obamin izbor, J. Yellen nipošto nije laik i slovi za jednog od najboljih i najutjecajnijih ekonomista današnjice.

\"Riječ je o maloj ženi goleme inteligencije\", opisao ju je u New York Timesu jedan od kolega s kojim je donedavno radila. Koliko je dobra u ekonomiji, govori i podatak kako je J. Yellen, kao doktorica ekonomije, već godinama predavač na elitnom sveučilištu Harvard, kako je prošle godine dobila prestižnu nagradu Adam Smith te kako ju je Bloomberg uvrstio na popis 50 najutjecajnijih ekonomista svijeta.

Vjeruje se kako će nastaviti politiku svoga prethodnika guvernera Bena Bernankea, po kojoj Federalne rezerve svakoga mjeseca upumpavaju 85 milijardi dolara u američko gospodarstvo. Imenovanje J. Yellen dolazi u trenutku dok se rasplamsava rasprava u Kongresu o podizanju limita duga, a Bernanke je neprestano upozoravao kako bi njegovo zadržavanje na istoj razini kao i do sada imalo jak negativni utjecaj na ionako krhak oporavak gospodarstva. Šezdesetsedmogodišnja J. Yellen već je godinama Bernankeov saveznik u ovakvom pristupu i vrlo je vjerojatno da će nastaviti njegov kurs.

Nasljednica Bernankea

– Ona ima veliko iskustvo i ne sumnjam da je ispravan odabir za Bernankeovu nasljednicu – ustvrdio je demokratski senator Tim Johnson. Naravno, J. Yellen ima i protivnika, pogotovu među republikancima, kojima je svaka pomisao na dopuštanje makar i blage inflacije ravna svetogrđu.

– Već sam jednom glasao protiv nje i opet ću – kaže republikanski senator Bob Corker.

>>Krah SAD-a: Rat republikanaca i demokrata ugrozio državu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije