Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi šef Federalnih rezervi

'Guvernerka je izvrsna, ali moj je čovjek bolji'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.11.2017.
u 17:56

Jerome Powell dolazi iz realnog sektora, sklon je deregulaciji tržišta, ali će morati znati povući kočnicu da se ekonomija ne preugrije

Janet Yellen odlazi u povijest, a na mjesto prvog čovjeka Federalnih rezervi dolazi Jerome Powell. U to su uvjereni svi svjetski mediji koji tvrde da je Powell prvi izbor predsjednika Donalda Trumpa. Bijela kuća će ime svog službenog kandidata za šefa FED-a službeno objaviti danas, a Yellen će monetarnu politiku SAD-a voditi do početka veljače, kada joj ističe mandat. Ona je bila prva žena u povijesti na čelu FED-a, ali će biti i prvi čelnik centralne banke od 1979. koji neće biti reizabran.

Inače Yellen ima već 71 godinu u čemu neki od analitičara nalaze razlog za nedostatak podrške presjednika jer je u njezinoj karijeri i madatu teško naći grešku koja bi zasmetala Trumpu.

Zaslužna za ekspanziju

Naime, u njezinu četverogodišnjem mandatu bilježi se ekonomska ekspanzija i pad nezaposlenosti, a od 2015. Janet Yellen polaganim je tempom u četiri navrata dizala referentnu kamatu. Sklona niskim kamatnim stopama Yellen se uklapala u uvjerenja američkog predsjednika, a da je vodila politiku kojoj je sklon pokazuje i činjenica da je za Powell bio dio njezinog tima. Iako Trump opisuje Yellen kao ‘izvrsnu’ prva žena guverner odlazi s funkcije, a mijenja je čovjek koji je veći dio života odradio u svijetu realnog sektora što je, kažu mnogi, bilo presudno za sklonost predsjednika. Powell je do sada bio jedan od četiri guvernera u odboru FED-a.

Milijunaš na dionicama

Trump je najavio da će promijeniti i sastav tog odbora, a za taj potez kao uostalom i za imenovanje čelnika FED-a treba mu potpora Senata. Osim što je sklon niskim kamatnim stopama, Powell je sklon i deregulaciji odnosno popustljivijim pravilima tržišta. Republikanci inzistiraju na smanjivanju poreza i žele lakše poslovanje, a to će postaviti još više izazova pred guvernera FED-a koji će ukoliko se ekonomija pregrije, odnosno počne rasti uz previsoke stope i inflaciju, morati povući ručnu kočnicu pri čemu će se od njega zahtijevati brza, a ispravna odluka.

Donald Trump
1/7

S druge strane manje kamate znače i manju zaradu na štednji, a s obzirom da je politika niskih kamata na snazi cijelo desetljeće, sva se štednja ionako preselila na dionička tržišta. Činjenicu da burzovni indeksi skaču u nebo Trump drži potvrdom uspješne politike, ali takvo stanje ne može trajati dovijeka u čemu FED mora sudjelovati na način da kontrolira stvaranje balona i smiruje ekonomiju. Zato je jedna od vrlina koju Powell ima, to da razumije tržište i na njemu je zaradio milijune pa će znati prepoznati i smiriti balone.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije