Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunska afera

Dubrovački profesor povezao Trumpa s Rusima i nudio 'prljavi veš' H. Clinton

Foto: Photowire
1/6
02.11.2017.
u 09:50

Na dubrovačkome Libertasu predaje kolegije vezane uz javnu diplomaciju, a sudjelovao je i na nekoliko diplomatskih foruma

Tko je tajnoviti profesor kojega su američki istražitelji označili kao ključnu osobu koja je (pokušala) povezati Ruse s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa? Riječ je o Maltežaninu Josephu Mifsudu, a njega je “prokazao” mladi Trumpov savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoulos, prva osoba protiv koje je podignuta optužnica zbog povezanosti s Trumpovom kampanjom i Rusijom tijekom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora kazavši istražiteljima kako mu je Mifsud ponudio dvije stvari – da će ga povezati s Rusima te da će mu priskrbiti “prljavi veš” o Trumpovoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

Lagao FBI-u

Iako profesor Mifsud na prvu nije općepoznato ime, ipak će ga prepoznati mnogi u Hrvatskoj. Prepoznat će ga tako studenti i profesori s Međunarodnog sveučilišta Libertas jer im u Dubrovniku predaje kolegije vezane za javnu diplomaciju. No prepoznat će ga također i neki s Diplomatske akademije i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer je Mifsud sudjelovao na nekoliko dubrovačkih diplomatskih foruma, primjerice 2010. i 2012.

Također, Mifsud je i na zagrebačkom sveučilištu predstavljao Euromediteranski institut, smješten u Sloveniji. Inače, predaje i predavao je na više instituta i škola u Europi. 


– Nije mi poznato da je prof. Mifsud povezan s kampanjom Donalda Trumpa – kratko je komentirao rektor Libertasa Duško Pavlović te dodao kako Mifsud ove godine nije ništa predavao, a lani je u Dubrovniku predavao dio programa jednog kolegija na studiju diplomacije.
Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osnovao je tu instituciju 2008., tada pod imenom Dubrovačko međunarodno sveučilište, a nastava je izvođena na engleskom jeziku.

No 2013. Žužul je prodao većinski udio – 70 posto – Gojku Ostojiću, vlasniku Visoke poslovne škole Libertas iz Zagreba, a zadržao manjinski dio od 30 posto. Dubrovačko međunarodno sveučilište, osim vlasnika, promijenilo je i naziv pa otada zove DIU Libertas, a sjedište mu je iz Dubrovnika premješteno u Zagreb.

Miomir Žužul jučer nije bio dostupan za komentar o Misfudu. Također, ni profesor Misfud jučer nije odgovarao na telefonske pozive. George Papadopoulos, bivši Trumpov savjetnik, ispitivan je o kontaktima s profesorom, a tek se iz novoobjavljenih sudskih dokumenata doznaje kako je kasnije priznao kako je o tome lagao FBI-u.

U sudskim dokumentima objavljenim u ponedjeljak navodi se kako se profesor Mifsud zainteresirao za Papadopoulosa nakon što je ovaj pridružio Trumpovoj kampanji. Inicijalni sastanak održali su u ožujku 2016. u Rimu, a onda su se u travnju susreli na doručku u Londonu. Tom prilikom Mifsud mu je predstavio ženu za koju je, navodi se, rekao kako je Putinova nećakinja. Također, Mifsud je obećao “prljavi veš” o protukandidatkinji Hillary Clinton koji su sakupili Rusi, što je uključivalo tisuće poruka elektroničke pošte.

Sam se ponudio

Mifsud se sam ponudio da će raditi kao posrednik i povezati Trumpovu kampanju s Kremljom. Mifsud je odbacio sve optužbe te je kazao da nije imao “apsolutno nikakvih kontakata s ruskom vladom.


– Ja sam akademik i čak ne govorim ruski – kazao je medijima. No postoje i neovisni dokazi da ipak ima određenih veze s Rusijom, uključujući fotografiju ruskog veleposlanika u Londonu i Misfuda snimljenu u veleposlanikovoj rezidenciji u svibnju 2014. U potpisu stoji kako su razgovarali o akademskom summitu u Moskvi, na kojem je Mifsud sudjelovao, i o britansko-ruskim odnosima.     

Komentara 16

DU
Deleted user
10:38 02.11.2017.

Soroševska peta kolona u hrvatskoj i dalje nezaustavljivo..:propada...samo penzici i kafici jos imaju pretplatu na ovo sra...nj....od novina...mogu se pohvaliti da sam odgovorio od pretplate dva vlasnika kafica i par susjeda penzionera...jedva cekam da propadnete..zapravo vec i jeste propali ali uskoro i zadnji krediti su by by

KA
Kastelanin
10:04 02.11.2017.

Spijuni su svugdje oko nas. Mozda je to paranoja, a mozda i nije. Bog Isus zna.

EN
enigma898
12:01 02.11.2017.

Elitama je svejedno tko je na vlasti Clinton ili Trump, oni su pod kontrolom sponzora i bogatih židovskih bankara, ovo je priča kojom se potencira sukob SAD-a i Rusije. A ovaj Mifsud je još jedna xebena židovčina- kalibar puhovskog, goldsteina i slične gamadi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije