Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wikileaks

"Jandroković je mlad i simpatičan, Milanović ponekad arogantan"

'01.04.2011.,Zagreb,Buzin - Veleposlanstvo Sjedinjenih Americkih Drzava. Americki veleposlanik James Foley. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
26.08.2011.
u 23:57

Amerikanci su slali delegaciju na Thompsonov koncert i zaključili – riječ je o krivo usmjerenoj mladeži, ne o neofašizmu.

Ako je netko očekivao da će dosad neobjavljene depeše – prepiska veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i State Departmenta – popuniti rupe u ključnim događajima, poput odlaska Ive Sanadera, ili pak otkriti neku senzaciju, prevarili su se.

Godine kritika

Da, Amerikanci su u njima kritizirali hrvatsko gospodarstvo posljednjih godina. Iz razgovora s ministrom gospodarstva Ivanom Šukerom doznajemo da je ovaj početkom 2010. smatrao kako je Hrvatska manje pogođena krizom od ostalih zemalja. Veleposlanik James Foley primjećuje kako je ministar toliko fokusiran na deficit da nema viziju, ili ne razumije, kako postići gospodarski rast.

Tko je pratio javne nastupe Foleya, iste sintagme mogao je čuti više puta. Potrebno je poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj koje ne zahtijeva žrtvu i bol, već političku volju, upozoravao je, što uključuje smanjenje regulatornih opterećenja i uklanjanje birokratskih prepreka poslovnom ulaganju.

Opaske o hrvatskim političarima osobni su dojmovi, a u depešama piše: Jandroković je mlad, artikuliran i simpatičan, Bandić je pametan, ali nije intelektualac. Zoran Milanović se ponekad čini arogantnim, Picula je skroman i bez karizme. Željka Antunović je umjerena, artikulirana političarka lijevog centra, ali je ponekad svadljiva. Bebić predstavlja puno bolje i prijateljskije lice Sabora prema vanjskom svijetu nego Šeks.

I zanimljivosti

Tu i tamo iskoči zanimljiv podatak: u depeši iz studenoga 1995., naslovljenoj "Hrvatska televizija: Montaža kao umjetnost", napominju kako je HTV snimio, ali "zbog političkog utjecaja" nije prikazao kritiku veleposlanika Petera Galbraitha na odluku predsjednika Tuđmana da Tihomira Blaškića nakon podizanja optužnice u Haagu imenuje inspektorom Generalnog inspektorata vojske RH. Jako ih je zanimao Thompson, odnosno koketiranje s ustaštvom. Slali su i delegaciju na njegov koncert, zaključila je da je riječ o krivo usmjerenoj mladeži, a ne o neofašističkom pokretu.

O razlogu Sanaderova odlaska nema ni riječi – izvještaj je štur i prenosi premijerovu presicu. Uostalom, najveći broj dokumenata objavljenih kasno u četvrtak nose oznaku najmanjeg stupnja tajnosti. Oni važniji, označeni oznakom povjerljivo – o tome da Bajić napokon pokazuje volju za procesuiranjem velikih riba, da se bavi Polančecom, Podravkom i Sanaderom, objavljeni su – i nadugo raspravljeni – prije više od pola godine.

Komentara 10

DR
drug
01:58 27.08.2011.

Kolika je placa od ovih ambasadora... Pisati izvjestaj da si bio na svadbi i da je bilo rakije na svakom stolu...... Ja bi bio idealna osoba za takav posao

I4
IQ 40
07:42 27.08.2011.

27.08.2011. u 01:58h drug je napisao/la: Kolika je placa od ovih ambasadora... Pisati izvjestaj da si bio na svadbi i da je bilo rakije na svakom stolu...... Ja bi bio idealna osoba za takav posao ****************************************** Ha,ha,ha...Odlicno, ali zbog odmora,, bolovanja,sindikata...trebat ce te zamjenika (pomocnika) Evo mene

Avatar guten_tag
guten_tag
00:27 27.08.2011.

Jako ih je zanimao Thompson, odnosno koketiranje s ustaštvom. Slali su i delegaciju na njegov koncert, zaključila je da je riječ o krivo usmjerenoj mladeži, a ne o neofašističkom pokretu. +++++++++ hrvati mogu biti ponosni na svoju djecu i hrvatsku mladost . oni vole hrvatskog glazbenika i njegove pjesme . marka perkovića thompsona hrvatskog branitelja i domoljuba vole svi hrvati . mladež može biti krivo usmjerena lažnim glamurom , holivudskim sapunicama , drogom i razno raznim izopačenostima koja se propagiraju kao napredne . mnogi su opsjednuti hrvatskim revolucionarima iz prošlosti koji ne postoje ni organizacijski niti ima bilo tko živ od njih jer su davno umrli ili su ih komunističke vlasti pogubile poslije ww2 . hrvati nikada nisu bili fašisti već su bili među prvima u europi žrtve fašizma a kasnije komunizma . neofašistički pokreti postoje na zapadu , u hrvatskoj ne jer je to strana ideologija za nas . u hrvatskoj postoje jedino plaćenici koji žive od toga da stalno optužuju hrvate da su krivi i pišu im optužnice bez prava na obranu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije