Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka proziva

Jadranka Kosor: Nobilo nas ne može preplašiti

Kosor
Pixsell
15.05.2010.
u 12:40

Pristisci koji ovih dana idu prema meni osobno, prema Vladi i HDZ-u su nedopušteni pritisci. Osobno mislim i vjerujem da će i neke druge institucije u Hrvatskoj na to reagirati-izjavila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

– Nitko i ništa ne može uplašiti HDZ u borbi protiv korupcije bez obzira na ime i prezime, bez obzira na političku pripadnost i bez obzira na to koliko koji odvjetnik u Hrvatskoj bio moćan, jak, bogat ili nešto slično. Pritisci koji ovih dana idu prema meni osobno, prema Vladi i HDZ-u, nedopušteni su pritisci. Osobno mislim i vjerujem da će i neke druge institucije u Hrvatskoj na to reagirati – izjavila je predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor u subotu u središnjici HDZ-a, reagirajući na optužbe Ante Nobila, odvjetnika Damira Polančeca, da HDZ i ona nastoje stisnuti Polančeca da postane krunski svjedok protv Ive Sanadera.

Bačena sumnja

No otišla je i korak dalje ustvrdivši da bi se Nobilovim izjavama u nekom trenutku trebala pozabaviti i Hrvatska odvjetnička komora (HOK), ali da to nije premijerkin posao. Slučajno ili ne, predsjednik HOK-a Leo Andreis potvrdio je nedugo zatim kako je još u srijedu, kad su primili tjednik Globus i pročitali njegov intervju, pred disciplinskim tijelima HOK-a pokrenut postupak protiv Ante Nobila.

>>Odvjetnička komora pokrenula stegovni postupak protiv Nobila

No sumnju na cijelu stvar baca to što Nobilo tvrdi da za taj postupak nije doznao od Andreisa ili iz HOK-a nego iz medija i to u subotu. Tako je otvoren put špekulacijama kako se premijerka i vrh HDZ-a politički obračunavaju s odvjetnikom. Naime, potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks dan ranije također je prozvao Nobila kazavši da je na HOK-u da ocijeni jesu li izjave Polančecova odvjetnika u intervjuu za Globus kršenje odvjetničke etike i Statuta HOK-a.

Podsjetimo, Anto Nobilo je u Globusu ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitila članove Vlade, a Polančeca natjerala da svjedoči protiv Ive Sanadera. Predsjednik HOK-a Leo Andreis objašnjava da su smatrali da takav Nobilov istup u medijima nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu.

Najteža je moguća sankcija trajno brisanje Nobila iz komore, ali Andreis ipak ne vjeruje da će se to dogoditi.Nobilo uzvraća kako ga nikakva prijetnja represijom neće spriječiti u zastupanju interesa svojega klijenta. Spreman je, kaže, pred disciplinskim tijelima HOK-a dokazati da nije prekršio kodeks intervjuom u Globusu.

Dirigiran postupak

Međutim, nije zaboravio istaknuti kako je zanimljivo da je za postupak prvo čuo od Šeksa, pa od premijerke, a tek nakon toga od predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Andreisa te je izrazio sumnju da je postupak protiv njega u HOK-u pokrenut baš zato što su to zatražili Šeks i premijerka Kosor. Na taj je način Nobilo doveo u sumnju HOK-ove postupke smatrajući da su oni politički dirigirani i da se premijerka i potpredsjednik Sabora Šeks s njim politički obračunavaju. Dodaje da u Hrvatskoj postoji sloboda govora i da tzv. politički udar na premijerku ne može biti sankcioniran ni po kakvim propisima.

S druge strane, svi koji poznaju Nobilov rad tvrde da je spreman učiniti sve za klijenta. Tako je njegov kolega Čedo Prodanović svojedobno izjavio kako u Hrvatskoj postoji barem pedeset odvjetnika koji poznaju pravo bolje od Nobila, ali kad bi morao pred sud, definitivno bi njega uzeo da ga brani. Kao ni jedan drugi odvjetnik on je spreman učiniti apsolutno sve da obrani klijenta i pritom ne preza ni pred čim, zaključio je.

Neslužbeno doznajemo da je i MUP Nobila prijavio HOK-u, i to zbog izjava oko slučaja prisluškivanja BiH ministra Vjekoslava Vukovića. Nobilo je, naime, u medijima prozivao ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zbog nezakonitog prisluškivanja Vukovića, što u MUP-u smatraju političkim izjavama.

Ključne riječi

Komentara 126

OB
-obrisani-
20:19 15.05.2010.

antiša je superhik..

PR
prečko
20:48 15.05.2010.

da živimo u pravnoj državi suzana bi već bila u remetincu!

OB
-obrisani-
18:56 15.05.2010.

Nemoj Jaco na Nobila..... Pazi se da te ne nabije..... Dlanom.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije