Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Timothy Dolan:

'Ja novi papa? Je li to netko ovdje zapalio marihuanu!?'

'Cardinal Timothy Dolan, the Archbishop of New York, leads mass at Saint Patrick's Cathedral on Ash Wednesday in New York February 13, 2013. REUTERS/Adrees Latif  (UNITED STATES - Tags: RELIGION ANNI
Reuters/PIXSELL
19.02.2013.
u 20:05

Timothy Dolan je drukčiji, otvoreniji za crvene prilike i zna se da ga sadašnji papa Benedikt XVI. favorizira za svoga nasljednika

Neki od 117 kardinala, koji su mlađi od 80 godina pa prema tome mogu sudjelovati na konklavi te birati i biti izabrani za papu, već su u Rimu, a drugi bi trebali stići. Usto, pokrenuta je peticija da na konklavu ne dođe američki kardinal Roger Mahony (77), kojem je i njegov nasljednik u losangelskoj nadbiskupiji Jose Horayio Gomez (još nije ni kardinal) zabranio javne nastupe zbog sumnje da je zataškavao slučajeve svećenika pedofila.

Čak je i talijanski katolički tjednik Famiglia Cristiana pokrenuo raspravu o tome treba li ili ne američki kardinal Mahony doći na konklavu. Mahonyju nitko, osim pape, ne može zabraniti da dođe na konklavu, već se od njega traži da odustane po svojoj savjesti. Prema onome što daje do znanja, da se osjeća poniženim tolikim napadima, koje smatra neopravdanima, čini se da bi Mahony mogao doći u Rim.

Drugom američkom kardinalu, Timothyju Dolanu (63), inače newyorškom nadbiskupu, novinari su kazali da ga neki promatrači vide kao budućeg papu. Dolan je na to kazao: “Tko to govori, vjerojatno je pušio marihuanu.” Dolan se ponaša drukčije, otvoreniji je, pa je i za crkvene prilike nekonvencionalniji od ostalih. Benedikt XVI. mu je prošle godine na konzistoriju, na kojem je imenovao 22 nova kardinala, povjerio uvodno izlaganje.

Uz citate iz filma, Dolan je svojim govorom oduševio. Prvi put takvo se što čulo na jednom konzistoriju. Za Petrovu stolicu jedan od talijanskih kandidata je i kardinal Gianfranco Ravasi (71), predsjednik Papinskog vijeća za kulturu. Pariški nadbiskup kardinal André Vingt-Trois (70) je pak na primjedbu da je među kandidatima za Ratzingerova nasljednika odgovorio da “to nije na dnevnom redu” (bio je malo “blaži” od Dolana).

>> Konklave počinju ranije: Novi papa bit će izabran prije 15. ožujka?

Komentara 17

Avatar Vrijeme
Vrijeme
20:16 19.02.2013.

Tko god bude izabran, nece mu biti lako. Mnogi su pri izboru Benedikta XVI rekli da je bio izabran kao "prelazni" papa sto su kardinali sebi htjeli kupiti vrijeme, sto je on u jednu ruku i bio. Vrijeme je ocito zrelo za promjene. U svakom slucaju morati xe izabrati nekoga jaaaaako komunikativnog, sa karizmom koja ulijeva povjerenje da bi vratio ugled i povjerenje KC.

SA
Savjest
20:35 19.02.2013.

Samo mlad kardinal iz kontinenata koji imaju mlado katoličko stanovništvo može kao papa uspjeti u nužnim reformama Katoličke Crkve, jer svijet pa i Crkva na mladima ostaju! Dosta je bilo talijanskih papa, a čak i primjeri posljednje dvojice netalijanskih, ali europskih papa pokazuju da nikakva osobna sposobnost eurospkih papa nije dovoljna za istinsko provođenje tih reformi!.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
12:49 20.02.2013.

Sad je to samo prekršaj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije