Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANJO TUĐMAN - 10 GODINA POSLIJE

J. Kosor: Žao mi je što su Tuđmani zahladili s HDZ-om

kosor tuđman
10.12.2009.
u 16:20

Uvjerena sam da bismo mnoge neprihvatljive stvari koje su se događale, poput gubitka golemog broja radnih mjesta ili privatizacije, izbjegli da nam nije bio nametnut rat. I današnje bi kritike na njegov račun bile manje

Deset godina nakon smrti predsjednika Tuđmana, nalazimo se pred ostvarenjem cilja koji je i on zamišljao od trenutka kad je osnovao HDZ, a to je da samostalna i suverena Hrvatska bude ravnopravna članica europskih integracija.

Vjerujem da bi bio zadovoljan našom politikom i mislim da bi mu danas bilo drago što me 1995. pozvao da se uključim u visoku politiku. Njegov je poziv bio moja prekretnica. Tuđman mi je preko noći promijenio život – iskreno progovara predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Da nije bilo toga, kaže, vjerojatno bi se uskoro bila povukla iz novinarstva, položila pravosudni ispit i otišla u odvjetničke vode.

Rizične odluke
Prisjećajući se prvog hrvatskog predsjednika, kaže da je slobodna Hrvatska bila njegov životni san u koji je ugradio svoje znanje i cijelo biće. Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima i tek sada, kada je i sama na jednoj od najvažnijih političkih dužnosti, kaže Jadranka Kosor, vidi koliko su bile sudbonosne, teške i rizične odluke koje je morao donositi. To se često zaboravlja, kaže, pa se i golem doprinos Franje Tuđmana ne vrednuje na pravi način. Radi objektivnosti, kaže, uvijek treba uzimati u obzir okolnosti u kojima je živio i bio predsjednik države.

– Uvjerena sam da bismo mnoge neprihvatljive stvari koje su se događale, poput gubitka golemog broja radnih mjesta ili privatizacije, izbjegli da nam nije bio nametnut rat. Predsjednik Tuđman morao se ponajprije baviti pitanjima opstanka. Da nije bilo rata, mogao bi se posvetiti uređenju Hrvatske kao pravne i socijalne države u punom smislu riječi. U tom bi slučaju današnje kritike na njegov račun bile neusporedivo manje – uvjerena je premijerka.

Tuđman je, kaže, u životu odudarao od percepcije koju je javnost imala o njemu, pa su i mnoge njegove kvalitete ostale neprimijećene. Za ilustraciju, Jadranka Kosor prisjetila se kako mu je 1996. dovela u posjet predstavnike Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Susret je, kaže, bio ganutljiv, Tuđmanu su oči bile suzne i roditeljima je rekao da ga neizmjerno boli svaki mladi život izgubljen u ratu.

Iskoristili bolest
Za objektivnu ocjenu Tuđmanova doba, nastavlja, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je dvije godine bio teško bolestan i da su mnogi iskoristili njegovu bolest i slabost da smjer kojim je išla zemlja skrenu u svom interesu. HDZ će, kaže, uvijek biti duboko emotivno vezan uz Tuđmana, a koliko je njegovo značenje ilustriraju stranački skupovi na kojima na svaki spomen njegova imena i djela članstvo skače na noge.

Predsjednica HDZ-a priznaje i da joj je žao zbog zahlađenja između HDZ-a i obitelji Tuđman. Nastojat će promijeniti nešto u tom odnosu kako bi se mogli okupiti barem jednom godišnje, na obljetnicu smrti Franje Tuđmana.

Ključne riječi

Komentara 23

SE
sejoman
17:07 10.12.2009.

Previse je u Hrvatskoj udbasa i jugica da bi sve bilo idealno!!

A1
Augsburg_1
17:36 10.12.2009.

Vinovac i ja sam iz Posavine tocnije Derventa, jedina je stvar koju ja zamjeram Franji je Posavina sobzirom koliko smo mi njega podrzavali ali sam mu zahvalan sto je stvorio nama jedinu domovinu, da nije mogao uspjeti sve i da je bio pod uticajem hercegovackog klana je dobro i to sto je napravio.Franjo HVALA

OB
-obrisani-
19:09 10.12.2009.

Jaca,jaca, malo si se zaigrala, ne spominji Predsjednika, nisam tekst niti pročitao ali siguran sam da se okreće u grobu zbog ovoga što ste napravili od RH i HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije