Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

J. Kosor i Milanović 
dogovorili tajni sastanak u Vladi

milanović, kosor
Tomislav Miletić/Pixsell
09.05.2010.
u 20:19

Teško je vjerovati da će SDP pristati na minimalne promjene koje predlaže HDZ.

Puna dva i pol mjeseca protekla su otkako su prekinuti razgovori, između HDZ-a i SDP-a o promjenama Ustava. Razgovori će se danas ipak nastaviti, i to susretom premijerke Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Sastanak je zakazan za 17 sati u Banskim dvorima, a tema će vjerojatno biti samo jedna: postizanje dogovora o ustavnim promjenama, i to ne samo u dijelovima nužnim za dovršetak pregovora s Europskom unijom.

Vjerujem u dogovor

– Drago mi je da se nakon više od dva mjeseca naših javnih poziva Vlada odazvala. Vjerujem u dogovor jer je jedino sporno pitanje uvijek bilo glasovanje dijaspore, a oko svega drugog smo se lako i jednostavno dogovorili – rekao je danas Zoran Milanović, potvrdivši nam informaciju, koju smo dobili iz izvrsno upućenih izvora, da je dogovoren sastanak s premijerkom.

Potvrdu sastanka J. Kosor i vođe opozicije iz Vlade nismo uspjeli dobiti. Martina Banić iz glasnogovorništva Vlade ustvrdila je samo: “Ja takvu informaciju nemam.” Milanović uoči sastanka nije želio detaljnije pričati o pregovorima, no stavovi SDP-a su već poznati i teško da će od njih odustati.

Ne traže ukidanje prava glasa dijaspori, pri čemu dijaspora i kolokvijalno, ali i u političkim planovima uvijek znači samo hrvatske državljane u BiH, već će inzistirati na tome da se može glasovati samo u diplomatskim predstavništvima. Konzulati i veleposlanstvo su, tvrde, jedine ekspoziture hrvatske države i zato bi se samo u njima, a nikako u prostorijama udruga ili općina (koje su zapravo sjedišta tijela izvršne vlasti drugih država) smjelo glasovati.

No, HDZ se takvom prijedlogu opire jer je po sadašnjem izbornom rješenju broj zastupnika iz dijaspore proporcionalan broju izišlih birača, a taj broj bi se vjerojatno smanjio ograniči li se drastično broj glasačkih mjesta. Pristane li na glasovanje isključivo u diplomatskim predstavništvima, HDZ-u bi mogao postati primamljiviji i prijedlog Vesne Pusić – da se utvrdi fiksni broj zastupnika koje glasači u dijaspori mogu izabrati. Oko toga broja će zasigurno biti prijepora jer će HDZ željeti da bude što veći, a opozicija što manji.

“Mogli bismo se dogovoriti da kvota bude tri zastupnika, a i to je previše”, čuje se iz opozicijskih redova sklonih fiksnom broju zastupnika.

Trebaju im glasovi SDP-a
Bez glasova SDP-ovih zastupnika HDZ ne može izglasati promjene Ustava čak ni ako im se priklone zastupnici svih drugih parlamentarnih stranaka. Zato će vjerojatno i morati pristati na dio SDP-ovih prijedloga jer bez promjena Ustava nema ni zaključenja pregovora s EU. S druge strane, teško je vjerovati da će SDP pristati na minimalne promjene Ustava koje predlaže HDZ, pogotovo nakon što je Vladimir Šeks uvrijedio Milanovića rekavši da će on kao i uvijek pristati na HDZ-ove stavove.

Komentara 52

DU
Deleted user
21:17 09.05.2010.

Koji su to manipulatori i lazovi nekad su stalno govorili i kunili se u Tita,Partiju,Komunizam,i Jugoslaviju,danas samo govore o antifasizmu.I njima vjerovati? FUJ.

PG
praseca gripa
22:41 09.05.2010.

Nemaju se oni sto tajno dogovarat! Najbolje bi im bilo da se spuste na zemlju i jedno idrugo. Nisu oni bogomdani. Ipak ce na kraju narod rec svoje.

Avatar vh1
vh1
21:32 09.05.2010.

Dogovaraju šverc struje u Hercegovinu. Lova ide ...pola, pola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije