Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža

Jadranka Kosor: Čudno da Pahor nije spomenuo slovensku krivnju

Kosor Pahor
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
01.08.2015.
u 14:10

Ne želim da moje osobno prijateljstvo s Pahorom, ali i prijateljstvo dviju država bude ugroženo, kazala nam je jučer Jadranka Kosor

Neobično je da slovenski predsjednik Borut Pahor nije izgovorio ni riječ o tome da su upravo Slovenci uzrok propasti arbitraže, komentirala je jučer bivša premijerka Jadranka Kosor Pahorovo televizijsko obraćanje slovenskoj javnosti. U četvrtak, dan uoči šeste godišnjice sastanka s Jadrankom Kosor u Trakošćanu i postizanja dogovora o arbitraži, Pahor se u obraćanju zapitao što ćemo i kako ćemo šest godina poslije.

– Hoćemo li zajedno pokušati premostiti nastale teškoće i ići naprijed na putu povjerenja i suradnje ili se nećemo potruditi pa će teškoće opet premostiti nas i ići ćemo natrag po starom putu nepovjerenja i nesporazuma? Opet smo na raskrižju. Ali sada dobro poznajemo oba puta. Dakle, koji ćemo izabrati? – govorio je Pahor ustvrdivši kako Arbitražni sporazum nema bolju alternativu.

– Pronalaženje novih puteva značilo bi povratak staroj praksi. Produljio bi se proces negativne spirale, s nepredvidljivim i neželjenim posljedicama, ne samo za međusobne odnose, nego i za mir i stabilnost u ovom dijelu Europe – ocijenio je Pahor.

Međutim, Kosor se ne slaže s njime kada govori o raskrižju i stabilnosti Europe.

– Nema drugog puta nego poštivanja međunarodnog prava i dogovora. Put postoji, ali to nije put na kojemu su porušeni mostovi. Put je dogovor koji stoji na neovisnom pravosuđu i sudu – tvrdi Kosor te dodaje kako ne želi da njeno osobno prijateljstvo s Pahorom, ali i prijateljstvo dviju država bude ugroženo.

– Ova šesta obljetnica Trakošćana podsjeća na puno stvari, na bezrazložno blokirane pregovore s EU te blokadu čak 14 od 35 poglavlja iako ona nisu imala veze s granicom. Naš prvi susret prošao je u ozračju napetosti jer oboje smo se bojali incidenata. Ključ uspjeha bilo je povjerenje, osobno, ali i povjerenje dviju država – podsjetila je Kosor te ustvrdila da sad poljuljano povjerenje, za koje Hrvatska nije kriva, treba ponovno vratiti.     

>> Kosor: Borut Pahor je bio nepotrebno dramatičan i oštar

Komentara 10

LE
leica2003
14:22 01.08.2015.

Da želi dobrosusjedske odnose, obraćanje Hrvatima bi počeo sa dubokom isprikom. Ovako se vidi da je on prevaru i osmislio.

DU
Deleted user
14:58 01.08.2015.

Ja mislim da je konačno Hrvatska pokazala da je samostalna i neovisna država, barem što se njezinog teritorijanog suvereniteta tiče. Kad se radi o samom vrhu nacionalnog interesa, nema te međunarodne zajednice koja može i smije utjecati na pravo Hrvatske da postupi ovako kako je postupila. To rade sve suverene i samosvjesne države, recimo Mađarska, koja se ne da zezati od EU oko nekih stvari. Dobro je da i mi pokažemo zube, siguran sam da nam s vremenom EU više neće oko toga raditi nikakve probleme.

Avatar kravata
kravata
15:08 01.08.2015.

Prvo treba utvrdit ko je prisluskival mi ili oni sami. Izvinit se u ime drzave i dodat da su krivci priznali i utvrdit dali je njih bilo vise, ocistit smece ispred svojih vrata a tek onda se obratit svom i hrvatskom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije