Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Neutralizirana ruska obavještajna mreža u Harkivu

Russian Wagner fighters start pulling out of Rostov-on-Don
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.06.2023.
u 10:16

Stanovnike Bezljudivke i dva stanovnika Harkiva kontaktirao je predsjednik FSB-a

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

11:00 Ukrajinsko državno tužiteljstvo je priopćilo da je neutraliziralo rusku obavještajnu mrežu i da je troje ljudi koji su odavali informacije o ukrajinskoj vojsci u regiji Harkiv optuženo za izdaju. Dodaje kako je stanovnika Bezljudivke i dva stanovnika Harkiva kontaktirao predstavnik FSB-a: "Dao im je zadatak da prikupljaju i prenose informacije o položajima Oružanih snaga regije Harkiv. Sva trojica su pristala". U Rusiji su djeca evakuirana iz iz sirotišta u ukrajinskim ratnim zonama, kazao je danas ruski ministar vanjskih poslova.

9:39 Human Rights Watch (HRW) priopćio je u petak da je otkrio nove dokaze o tome da su ukrajinske snage neselektivno koristile zabranjene protupješačke mine  protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu 2022. Skupina je pozvala ukrajinsku vladu da poštuje obvezu preuzetu ranije ovog mjeseca da neće koristiti takvo oružje, istražiti sumnje na njegovo korištenje i pozvati odgovorne na odgovornost.

"Obećanje ukrajinske vlade da će istražiti očito korištenje zabranjenih protupješačkih mina vlastite vojske važno je priznanje njezine dužnosti zaštite civila", rekao je Steve Goose, direktor za oružje Human Rights Watcha u izjavi. HRW je rekao da je svoja otkrića podijelio s ukrajinskom vladom u pismu iz svibnja na koje nije dobio odgovor.

Ukrajina je 2005. ratificirala međunarodni ugovor iz 1997. koji zabranjuje takve mine i nalaže uništavanje zaliha oružja. Rusija se nije pridružila sporazumu i njezina uporaba protupješačkih mina "krši međunarodno humanitarno pravo... jer su same po sebi neselektivne", stoji u izvješću. Protupješačke mine detonira nečija prisutnost, blizina ili kontakt i mogu ubijati i osakaćivati ​​dugo nakon završetka sukoba. Od ruske invazije u veljači 2022., HRW je objavio četiri izvješća koja dokumentiraju da su ruske snage koristile 13 vrsta protupješačkih mina koje su ubile i ranile civile.

9:00 Wagner grupa i dalje provodi novačenje u svojim uredima u Rusiji, unatoč posljedicama oružane pobune koja se odvila tijekom vikenda. BBC je koristio ruski telefonski broj i zvao više od deset regrutnih centara i raspitivali su se o učlanjenju. Odgovor svih centara bio je da se postupak regrutacije odvija kao i do sada.

8:00 Iz nekoliko ureda su čak naglasili da novi članovi potpisuju ugovore s Wagnerom, a ne s ruskim ministarstvom obrane. "Radimo, da. Da se nešto promijenilo, rekli bi nam. Ali nema ništa", jasno je naznačila regruterka u Krasnodaru, na jugu Rusije. Također, u Berdjansku, koji se nalazi na obali Azovskog mora, čuju se eksplozije, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. 

Nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) navodi kako su se pojavili dokazi da Ukrajina neselektivno koristi zabranjene protupješačke mine. Zbog toga su pozvali ukrajinsku vladu da poštuje obvezu ne korištenja takvog oružja i da pozove one koji stoje iza toga na odgovornost.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Rusija odbija napade iz raznih smjerova dok Ukrajina tvrdi da napreduje u Bakhmutu

 

Komentara 12

KO
komšikanac
10:27 30.06.2023.

kako taj HRW ništa ne govori o ruskim minama laticama kojima zasipaju ukrajinske gradove? ruskom kazetnom streljivu? ruskom zapaljivom streljivu kojim noću zasipaju ukrajinske gradove i izazivaju požare? o ruskim projektilima kojima rusi svaki dan i noć neselektivno granatiraju kuće i stanove u gradovima koji nemaju dobru PZO? svaki dan čitamo o smrtima civila od takvih ruskih projektila! no HRW o tome nema ništa za reći, problem su protupješačke mine protiv ruskih vojnika!??

Avatar gremo20
gremo20
10:23 30.06.2023.

ne znam bih li se smijao ili plakao što HRW proziva Ukrajinu što koristi protupješačke mine protiv ruske vojske i to dok svaki dan gledamo nove ruske zločine protiv ukr.civila kao prije dva dana u Kramatorsku kad su rusi raketom pobili 13 civila, među njima i više djece?!? taj HRW je toliko proruska organizacija da bi trebali promijeniti naziv u "ruska HRW"

IV
Ivanobano
11:04 30.06.2023.

@komsikanac Podsjeca me na nase komsije kada su pokazivali prstom na hrvatsku kada smo Knin granatirali pri oslobodjenju. Da su godinama svakodnevno civile po hrvatskoj granatirali su 'zaboravili'.... to ti je taj 'ruski / srpski svijet' kojeg treba sa svim mogucim i nemogucim sredstvima proganjati od sebe sto dalje to bolje.... Zato: slava Ukrajini i hvala vam na svemu sto i nas branite od idijota koji bi imali i vece pretenzije samo da nisu dobili dobre debele batine u Ukrajini! Slava Ukrajini i njihovim herojima! Hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije