Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rohindže

Facebook je korišten za poticanje izvanmrežnog nasilja u Mjanmaru

Rohindže
Pixsell
06.11.2018.
u 15:12

Facebook je prihvatio izvješće u kojem se tvrdi da nije uspio spriječiti korištenje vlastite platforme u svrhu izvanmrežnog nasilja u Mjanmaru

U nezavisnom izvješću, koje je naručio Facebook, dokazano je da je platforma stvorila "poticajno okruženje" za širenje zlouporabe ljudskih prava, prenosi BBC
Do takvog je zaključka došlo zbog raširenog nasilja protiv Rohindži, etničke grupe u Mjanmaru, koje bi se, prema UN-u, moglo okarakterizirati kao genocid

U izvješću se navodi kako će Facebook to morati ispraviti do izbora 2020.
Facebook ima više od 18 milijuna korisnika u Mjanmaru. Za mnoge je to glavni način informiranja ili širenja vijesti. 


Podsjetimo, prošle je godine mjanmarska vojska pokrenula niz nasilnih ubojstava u državi Rakhine nakon što su Rohindža militaristi izvršili smrtonosne napade na policijske postaje. Tisuće ljudi je umrlo, a preko 70 tisuća pripadnika Rohindži izbjeglo je u susjedni Bangladeš.

Postoje također široko rasprostranjeni navodi o kršenju ljudskih prava, uključujući silovanja i paljenja zemlje. Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mjanmaru i već su desetljećima diskriminirani od strane vlade i javnosti.

Novo izvješće naručeno je nakon što je UN optužio Facebook za sporost i neučinkovitost u sprječavanju mržnje na internetu. Neovisno izvješće dugo 62 stranice koje je provela neprofitna organizacija BSR pokazalo je da je platforma postala sredstvo za one kojima je cilj bio širiti mržnju i uzrokovati štetu u Mjanmaru. 


 

"Manjina korisnika želi iskoristiti Facebook kao platformu koja potkopava demokraciju i potiče izvanmrežno nasilje."


Zaključeno je kako bi Facebook trebao puno strože primjenjivati postojeće politike vezane za govor mržnje i bolje se povezati s vlastima u Mjanmaru.
Izvješće - koje se samo kratko osvrnulo na Rohinje - također je upozorilo da izbori 2020. predstavljaju ozbiljan rizik od daljnjih kršenja ljudskih prava i pozvalo je Facebook da se pripremi "višestruke" mogućnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije