Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Azijska turneja

Papa Franjo miri budiste i Rohindže

papa franjo
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
28.11.2017.
u 09:34

Prije premijerke Kyi Franju je u Mijanmaru primio general Hlaing

Papa Franjo stigao je jučer u Yangon, u Mijanmar, nakon 10 sati leta (8600 km). To je treće njegovo putovanje u azijske države i osim Mijanmara, države koju nije pohodio još nijedan papa, Franjo će pohoditi i Bangladeš.

Papu su mnogi upozorili da ne smije izgovoriti ime naroda Rohindža, muslimanske manjine koja živi u mijanmarskoj državi Rakhine Nadbiskup Yangona, kardinal Maung Bo izjavio je kako je upozorio Franju da “vlada, vojska, ali i obični ljudi, ne vole termin Rohindža. Nadajmo se da neće upotrijebiti tu riječ koja ima jaki politički smisao i jako joj se svi protive”.

Pomirenje, mir i oprost

Zasigurno će papa Franjo u Bangladešu, kamo stiže 30. studenoga, izgovoriti taj izraz jer će primiti skupinu izbjeglica Rohingža koji pred pravim etničkim čišćenjem, kako ju je nazvao UN, bježe u susjednu, jednu od najsiromašnijih država, Bangladeš.

U Mijanmaru će papa Franjo razgovarati s predsjednikom Htinom Kyawom, kao i s premijerkom, dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Hoće li njima spomenuti Rohinže?

Kardinal Maung Bo kazao je i čelnicima Mijanmara da ako papa Franjo spomene njima omraženi izraz, to znači kako želi naglasiti o kome se govori, a “ne želi se miješati u mijanmarsku unutarnju politiku”. UN računa da je 622 tisuće Rohindža pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš. Papa Franjo želi svakamo donijeti poruku pomirenja, mira i oprosta, objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke, ali će to putovanje, prije svega zbog logističke naravi, ali i loših komunikacija, biti prava avantura.

U Yangonu se Franjo najprije susreo sa zapovjednikom mijanmarske vojske, generalom Min Aung Hlaing, glavnom osobom u toj državi, koja, ustvari, drži u šaci i predsjednicu San Suu Kyi.

Pozdravio 13 predsjednika

U Mijanmaru, od 51 milijun stanovnika, živi 135 različitih etničkih skupina od kojih su mnoge u međusobnom sukobu te ima 650 tisuća kršćana u odnosu na 91 posto budista. U Bangladešu, gdje su bili i Pavao VI. i Ivan Pavao II., ima 375 tisuća kršćana u odnosu 160 milijuna stanovnika od kojih su 98 posto su muslimani.

Franjo je osim talijanskom predsjedniku uputio i brzojave predsjednicima država koje je preletio, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Turske, Gruzije, Azerbajdžana, Turkmenistana, Afghanistana, Pakistana i Indije.

Komentara 3

ZH
zhecko
14:20 28.11.2017.

Zauzimanje Svetog Oca za Muslimane me je izravno dirnulo u srce, a sada radosno čekamo da će Sveti Otac otići i u Siriju i Irak da zamoliti Muslimane da prestanu ubijati i proganjati Kršćane.

5S
505.scrtom
16:01 28.11.2017.

Mislim da bi Papo tu morao ostati zivjeti da bi ih trajno pomirio...

DU
Deleted user
14:20 28.11.2017.

Koga se vraga taj opet petlja u nekaj kaj ga se ne tiče. Ti muslići su se digli protiv države i napadali i ubijali policajce. Kaj ih je trebalo zbog toga nagraditi? Zakaj se Franjo ne brine o prognanim kršćanima kojih je u svijetu sve više i više i koje proganjaju upravo ti muslimani za koje se on zalaže...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije