Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošla je pakao

Izraelka koju je oteo Hamas progovorila o svom zlostavljanju: Bila je zaključana i vezana lancem

Amit Soussana
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
27.03.2024.
u 13:16

Amit Soussana prva je javno opisala detalja seksualnog i drugih oblika nasilja kojima je bila izložena u zatočeništvu u Gazi

Amit Soussana postala je prva Izraelka koja je javno progovorila o seksualnom zlostavljanju i drugim oblicima nasilja tijekom 55 dana provedenih u zatočeništvu nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine. Soussanu je iz njezina doma otelo najmanje 10 muškaraca. Rekla je da je bila izložena užasavajućem nizu događaja tijekom kojih su je pretukli i odvukli u Gazu. Detalji Soussanina zatočeništva daju sumornu sliku njezine patnje, od toga da je bila zaključana sama i vezana lancem za gležanj do toga da je bila prisiljena na seksualne radnje pod prijetnjom pištoljem, piše CNN pozivajući se na The New York Times. Soussana je odvjetnica. Puštena je krajem studenog 2023. u razmjeni talaca u Gazi koji su oteti prilikom napada Hamasa za palestinske zatvorenike.

"Hrabro svjedočanstvo Amit Soussane u kojem opisuje svoje užasno zatočeništvo jedno je od mnogih potresnih izvještaja o taocima koje je držao Hamas. Amit je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj živi pakao 172 mučna dana. Te hrabre žene i muškarce moramo vratiti kući prije nego što bude prekasno", stoji u priopćenju Foruma obitelji talaca.

Soussanin osmosatni intervju za The New York Times rasvijetlio je psihološku i fizičku patnju koju je, kako je rekla, proživjela u rukama svojih otmičara, nudeći opširne detalje o svojim mukama na nekoliko lokacija u Gazi, uključujući privatne domove i podzemni tunel. Nekoliko dana nakon zatočeništva, rekla je, njezin ju je čuvar počeo ispitivati o seksualnom životu. Soussana kaže da su je držali samu u dječjoj sobi, okovanu lancem za lijevi gležanj. Ponekad bi čuvar ušao, sjeo kraj nje na krevet, podignuo joj majicu i dodirnuo je, ispričala je. Čuvar ju je više puta pitao kada očekuje menstruaciju. Kad joj je menstruacija završila, oko 18. listopada, pokušala ga je odbiti pretvarajući se da krvari gotovo tjedan dana. 

GALERIJA Posljedice izraelskog napada na jug Gaze

Amit Soussana
1/7

Oko 24. listopada napao ju je čuvar koji se zvao Muhamed, rekla je. Rano tog jutra, rekla je, Muhamed je otključao lanac s njezina gležnja i ostavio je u kupaonici. Nakon što se skinula i počela kupati u kadi, Muhamed se vratio i stao na vrata, držeći pištolj. “Prišao mi je i prislonio mi pištolj na čelo”, prisjetila se Soussana. Nakon što ju je udario i natjerao je da skine ručnik, Muhamed ju je opipao, posjeo na rub kade i ponovno udario.

“Amitino užasavajuće svjedočanstvo je još jedan dokaz da naši voljeni u Gazi trpe fizičku, seksualnu i psihičku torturu svaki dan. Svaki dan je kao vječnost”, rekla je dr. Ayelet Levy Shachar, majka 19-godišnje taokinje Naame Levy, koja je snimljena kako je vuku za kosu iz stražnjeg dijela terenca na nišanu u Gazi, a trenirka joj je bila umrljana krvlju. Ona je dodala da je ono što se dogodilo Amit ista noćna mora s kojom se mnogi drugi taoci, žene i muškarci, suočavaju svaki dan u zatočeništvu. 

"Možda čak i u ovom trenutku. Preklinjemo vas, njihovi životi vise o koncu. Vratite nam naše kćeri i sve naše voljene sada, prije nego što bude prekasno”.

VEZANI ČLANCI:

Početkom ožujka Ujedinjeni narodi objavili su izvješće u kojem se navodi da se silovanje i grupno silovanje, među ostalim oblicima seksualnog nasilja, vjerojatno dogodilo tijekom napada Hamasa 7. listopada. Tvrde da postoje "jasni i uvjerljivi" dokazi da su taoci silovani dok su bili zatočeni u Gazi te da se oni koji su trenutno zarobljeni još uvijek suočavaju s takvim zlostavljanjem. Dužnosnik Hamasa Basem Naim zanijekao je izvještaj UN-a o seksualnim napadima u intervjuu za CNN ranije ovog mjeseca.
U utorak je izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao da Soussana govori u ime svih onih koji ne mogu govoriti. 

"Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih seksualnih zločina i zlostavljanja. Ona govori u ime svih žena posvuda”, navodi Herzog u objavi na svom X profilu u kojoj komentira članak The New York Timesa.

Komentara 1

SE
Serengeti
22:12 28.03.2024.

Strašno je to što se dogodilo gospođi, ali koliko čitam nije bilo silovanja već seksualnog zlostavljanja. Zašto se još uvijek govori o masovnom silovanju Hamasa kada nema dokaza za takvo nešto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije