Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokopani su u utorak

Izrael vraća 80 tijela u Gazu nakon što je potvrđeno da nisu taoci

Pojas Gaze
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.12.2023.
u 19:51

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su tijekom rata tijela prevezena u Izrael "na postupak identifikacije u sklopu naših napora da lociramo taoce i nestale osobe

 Izrael je vratio tijela 80 Palestinaca ubijenih u sukobu Izraela i Hamasa u Gazi, priopćilo je u srijedu palestinsko ministarstvo zdravstva. Izrael vraća tijela nakon što je potvrđeno da se ne radi o izraelskim taocima koje je oteo Hamas 7. listopada. Ministarstvo je priopćilo da su tijela pokopana i da su vlasti zabilježile detalje kako bi pomogle u kasnijoj identifikaciji.

Vlasti Pojasa Gaze pokušavale su otkriti kada i gdje su muškarci ubijeni, kao i njihov identitet. Izraelska vlada kaže da je cilj ofenzive u Gazi uništiti Hamas unatoč globalnim pozivima na prekid vatre u ratu koji traje već 11 tjedana. Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi i zarobili 240 talaca 7. listopada u najsmrtonosnijem danu u izraelskoj povijesti.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su tijekom rata tijela prevezena u Izrael "na postupak identifikacije u sklopu naših napora da lociramo taoce i nestale osobe". "Poteškoće u identificiranju ubijenih čine nužnim prebacivanje tih tijela u Izrael radi forenzičke identifikacije", što je u skladu s "rutinskom analizom koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim forenzičkim standardima" kako bi se isključila mogućnost da je riječ o izraelskim taocima, kazao je glasnogovornik.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je Izrael predao tijela na graničnom prijelazu Kerem Shalom. Pokopani su u utorak u dugom jarku na groblju Rafah na jugu Pojasa Gaze. "Snimaju se fotografije kako bismo ih kasnije identificirali", rekao je predstavnik ministarstva za vjerska pitanja u Pojasu Gaze.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prekid primirja u Gazi, Izrael nastavio s napadima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije