Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGRANIČNI GRAD

Izrael najavio ofenzivu na Rafah: 'Mogla bi rezultirati desecima tisuća žrtava'

Displaced Palestinians, who fled their houses due to Israeli strikes, take shelter in a tent camp in Rafah
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS
1/4
10.02.2024.
u 13:25

Nakon grada Gaze, zatim i Kan Junisa, Izrael sada cilja na kopnenu operaciju u Rafahu

Hamas je u subotu upozorio da bi izraelska ofenziva na Rafah mogla dovesti do "desetaka tisuća mrtvih i ranjenih" u tom gradu na jugu Gaze, posljednjem utočištu za stotine tisuća palestinskih civila. Očevici su u subotu izvijestili o novim izraelskim napadima na područje Rafaha gdje prema podacima UN-a sada živi više od 1,3 milijuna Palestinaca, velikom većinom civila koji su pobjegli od rata koji već četiri mjeseca bjesni između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Nakon što je u srijedu naredio vojsci da pripremi ofenzivu na Rafah, premijer Benjamin Netanyahu je u petak od nje zatražio i da dostavi plan za evakuaciju civila i uništenje Hamasa u tom gradu. "Upozoravamo na katastrofu i masakr koji bi mogao rezultirati desecima tisuća mučenika i ranjenih", rekao je Hamas u subotu, dodajući da odgovornim za moguće posljedice smatra "američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju".

Nakon grada Gaze, zatim i Kan Junisa, Izrael sada cilja na kopnenu operaciju u Rafahu. Ovaj grad iza kojeg stoji zatvorena granica s Egiptom dom je stotinama tisuća Palestinaca koji su pobjegli od bombardiranja i borbi sa sjevera teritorija dok su se kretali prema jugu. Sada se nalaze u očajnim uvjetima u Rafahu pretvorenom u veliki logor. "Nemoguće je postići cilj rata bez eliminacije Hamasa i ostavljanja četiri bataljuna Hamasa u Rafahu", a to zahtijeva da se "civili evakuiraju iz borbenih zona", rekao je Benjamin Netanyahu.

Za sudbinu civila zabrinuti su UN, pa i SAD, glavni saveznik Izraela. "Provođenje takve operacije sada (u Rafahu) bez planiranja i bez razmišljanja na području u kojem živi milijun ljudi bila bi katastrofa", upozorio je ovaj tjedan američki State Department. Predsjednik Joe Biden u četvrtak je ozbiljno povisio ton prema Izraelu, ocijenivši "odgovor u pojasu Gaze" na napad 7. listopada "pretjeranim".

GALERIJA Prekid vatre u pojasu Gaze

Displaced Palestinians, who fled their houses due to Israeli strikes, take shelter in a tent camp in Rafah
1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije