Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolji dani

Izrada nacionalne strategije preduvjet za povlačenje 14 mlrd. €

'06.08.2009., Silba - Ivica je najbolji skakac u more sa Zalica, a najvise voli skakati kada sunce zalazi.  Photo: Pero Lovrovic/Vecernji list'
Foto: 'Pero Lovrovic/Vecernji list'
1/3
22.10.2012.
u 16:00

Znamo gdje treba raditi i gdje smo najslabiji pa ćemo to i mijenjati, a sve ionako ovisi o ljudima i njihovim sposobnostima, kaže ministar Grčić

Procjene koje je napravila Svjetska banka prije 2009. godine i sloma globalnog financijskog tržišta pokazivale su da uz dotadašnje stope rasta od 4-5 posto godišnje Hrvatska može za pola stoljeća dostići 60 posto tadašnjeg američkog dohotka. S dodatnim rastom većim za 1-1,5 % taj se put, uvjeravali su, može prevaliti za 30 godina. Posljednje četiri godine nitko se nije usudio procjenjivati što Hrvatsku čeka na duge staze, no Vlada će se morati prihvatiti i tog posla.

Nije dovoljno

Ulaskom u EU Hrvatskoj se do 2020. nudi 14 milijardi eura s kojima će hvatiti korak s Parizom, Bruxellesom, Bratislavom ili Berlinom, ali prije nego što i jedan euro dođe u Zagreb Vlada mora donijeti nacionalnu strategiju do 2020. godine. Dio posla je već obavljen pa su predstavljene dugoročne strategije za zdravstvo i turizam, a do Nove godine očekuje se i strategija za razvoj infrastrukture i energetike. S obzirom na to da od velikih stopa rasta od 5 ili 6 posto još neko vrijeme neće biti ništa, hrvatski bolji dani na srednji rok vezani su uz to kako će se i hoće li se iskoristiti spomenutih 14 milijardi eura.

– U nekoliko mjeseci identificirali smo projekte u vrijednosti 20 milijardi kuna kojima ćemo pokriti 2013. i dio 2014. No, već sad je potrebno učiniti dodatni napor za projekte u 2015. i nadalje, kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, koji ostaje suzdržan kod procjene koliko će novca iz europskih fondova završiti u zemlji do 2020.

– Znamo gdje treba raditi i gdje smo najslabiji, pa ćemo to i mijenjati – dodaje Grčić. Njegovo je mišljenje da sve ovisi o ljudima i organizaciji. Ekonomist Guste Santini kaže da Hrvatska ima dovoljno resursa da može ići naprijed, ali i dvadesetogodišnju politiku koja se svodi na borbu za birače, a ne boljitak društva. – Ako ne zaokrenemo, zemlja će 2020. biti na aparatima. To ne znači promjenu tečaja, već racionalno upravljanje resursima – dodaje Santini.

U posljednje četiri godine Hrvatska je izgubila deset posto nacionalnog dohotka, a ako ova godina bude zadnja negativna u nizu i počne rast – izgubljeno od 2008. neće se moći nadoknaditi do kraja mandata ove vlade.

– Naša budućnost ovisi i o vjerovnicima. Ako nas previše stisnu, puknut ćemo. Za zemlju s velikim dugom velika je stvar kad država smanji kamate za zaduživanje jer i takvo malo smanjenje kamate ima velike učinke – komentira ekonomista Guste Santini. Cijena boljeg rejtinga i nižih prinosa na obveznice veća je porezna presija i pad BDP-a.

Lijepo, nije realno

– Lijepo je da se 2020. godine od turizma očekuje 16 milijardi eura, ali to nije realno, jer to znači da bi idućih godina morao rasti do 10 posto godišnje – dodaje Santini.

Grčić kaže da će ulaganja u turizam, infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i proaktivne mjere zapošljavanja biti okosnica nacionalne strategije koja će biti donesena u proljeće.

– Država će imati veliku ulogu u povlačenju sredstava, procjenjujemo da će se 60 posto projekata u infrastrukturu i energetiku financirati iz strukturnih fondova. Usmjerit ćemo se na razvoj privatnog konzultantskog sektora jer bez njihove potpore i izrade većeg broja projekata nećemo postići zadovoljavajući opseg – dodaje Grčić.

Komentara 5

VO
vordag
16:15 22.10.2012.

To je bar jednostavno: - turizam - poljoprivreda - visoke tehnologije - visoko obrazovanje

FR
franc
17:51 22.10.2012.

Jedno je strategija, drugo je lova a treće je nesposoban ministar gospodarstva koji daje svakoga dana obećanja a ništ ne dela!

Avatar cros
cros
07:50 23.10.2012.

vordag - Nije uopće tako jednostavno, sve si što si napisao je samo nabacana bezvezarija! Da sam u pravu pokazat ću ti vrlo jednostavno. Za razvitak poljoprivrede i turizma ne traju ni visoka tehnologija niti visoko obrazovanje! Strategija, to značii što je EKONOMSKI CILJ za narednih 20 godina! Kad se on utvrdi ona je utvrđivanje načina postignuća cilja i tek na kraju dolazi implementacija i ona mora biti vrlo precizna. Ovo što si ti napisao doista je samo BESMISLICA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije