Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDE NAPADA

Izolirani slučajevi ili klima u društvu

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac posjetio je Uzdolje kod Knina
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/11
24.08.2019.
u 20:55

Premijer nakon sastanka s čelnicima MUP-a i SOA-e poslao ravnatelja Nikolu Milina u Knin

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i šef SOA-e Daniel Markić na jučerašnjem sastanku dogovorili su se da u povodu napada na Srbe u kafićima u Uzdolju i Đevrskama, u Knin pošalju ravnatelja policije Nikolu Milina.

– Želimo da se svi resursi policije angažiraju i da se otkriju svi počinitelji. Treba sve poduzeti da se oni otkriju, kazne i sankcioniraju – rekao je premijer, još jednom ponovivši kako su on i Vlada oštro i momentalno osudili incidente. U prekjučerašnjoj prvoj reakciji Plenković je ustvrdio kako je riječ o individualnim djelima pojedinaca koja treba sankcionirati, a ne o djelima koja su posljedica društvene klime. Međutim, na konferenciji za novinare troje zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac je, pobrojivši napade na Srbe i incidente, ukupno 13 slučajeva tijekom ljeta “koji nisu izolirani incidenti” govorio upravo o “klimi u kojoj je sve ovo moguće” te je ustvrdio kako je pogrešno to negirati “jer stvari neće nestati ako ih se ne zove pravim imenom”.

Nije nerealno novo iskustvo NDH

Ustvrdivši kako “više nikoga ništa neće moliti i tražiti”, predsjednik SDSS-a najavio je kako će se obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj. Poručio je kako nikad neće prestati govoriti, dodavši: “Ako su neki ‘za dom spremni’, ja sam spreman za to”. Kad je upitan, s obzirom na sve izgovoreno, što radi u vladajućoj koaliciji, rekao je kako mu je “odgovor na vrh jezika, ali ga danas neće dati”. Potom je ipak dodao kako Vlada i policija ipak nešto čine na suzbijanju govora mržnje i nasilja, ali da je sve što se događa jače od toga što Vlada čini.

Na koncu je zaključio: “Ne bih htio da ova zemlja doživi isto iskustvo koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, a koji je kolabirao i doživio sramotan kraj jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima. Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti, ta mogućnost nije nerealna”, rekao je Pupovac. O kontroverznosti njegove tvrdnje, uz svekolike političke i medijske osude nasilja u Kninu, govori i objava na službenom Twitter-profilu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta: “Pridružujemo se Hrvatima diljem zemlje u osudi nedavnih činova nasilja u Kninu i Đevrskama i žrtvama želimo brz oporavak”.

VIDEO Milorad Pupovac kod napadnutog vlasnika kafića

Što se vrha država tiče, jedino predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz opću osudu svakog oblika nasilja odlučila je slučajeve nasilja nad Srbima komentirati nakon što dobije policijska izvješća. Upitan da to komentira, Pupovac je odgovorio kako “postoje adrese od kojih ne očekuje ništa”.

U priopćenju Savjeta za nacionalne manjine koji potpisuje predsjednik Aleksandar Tolnauer, koje naravno također najoštrije osuđuje divljačke, neprihvatljive i nedopustive napade na pripadnike srpske nacionalne manjine u kojima je petero osoba hospitalizirano, navodi se: “Ovim napadom iz mržnje izgrednici nisu napali samo pojedince koji pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini već cjelokupnu politiku Vlade Republike Hrvatske u izgrađivanju sustava zaštite manjinskih prava, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno i njihova integracija u hrvatsko društvo. Savjet izražava zadovoljstvo brzim i energičnim osudama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koje svjedoče o odlučnoj političkoj volji za suzbijanjem različitih oblika diskriminacije i porasta atmosfere nesnošljivosti, govora mržnje, netolerancije, nasilja te etnocentrizma”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Tolnauer. I HNS se pridružio u najoštrijoj osudi divljačkih napada na vlasnike i goste ugostiteljskih objekata kod Knina, kao i uvrede na nacionalnoj osnovi u još jednom incidentu u okolici Rijeke, apelirajući na hitno postupanje nadležnih tijela. “Želimo li kao zemlja ići naprijed, svi mi, građani Hrvatske, moramo reći ‘dosta je’ i preuzeti odgovornost za izgradnju otvorenog i tolerantnog društva... ”, navodi HNS u priopćenju.

Kontraefekt na štetu općeg dobra

Činjenica je da su se ovoga ljeta događali napadi temeljeni na mržnji ali osobito u političkim ocjenama i osudama tih napada, ipak treba voditi računa i o općoj slici, kako se pretjeranim politizacijama, preuveličavanjima pa i nepotrebnim i iritantnim iskrivljavanjima (hrvatski grb s prvim bijelim poljem, Thompson i ZDS u grbu HOS-a) i poopćavanjima ne bi postigao kontraefekt na štetu općeg dobra. Činjenica je da se u hrvatskom medijskom prostoru proteklih mjeseci stjecajem nekih pravosudno-političkih odluka odnos prema Srbima svodio na ZDS. Premda se zapravo svi u ovoj zemlji slažu da je rasistički pozdrav ZDS, u sadržaju i smislu, kakav je korišten u NDH, isključivo zločinački.

Što se tiče ZDS-a kakav koriste pripadnici postrojbi HOS-a, treba prepustiti hrvatskoj pravnoj državi da o tome kaže svoj sud. Do tada, medijska i politička navijanja, čak i kad su dobronamjerna, samo bespotrebno elektriziraju atmosferu i pojačavaju tenzije. I posljednje izvješće Hrvatskog sabora o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava Državnog proračuna govori nešto o tomu kako je biti Srbin u Hrvatskoj, odnosno da se odgovor ne može temeljiti isključivo na nabrajanju žalosnih izgreda pojedinaca opsjednutih mržnjom.

VIDEO Napadnuta vlasnica kafića u Uzdolju

Komentara 15

MI
Mimizo
22:40 24.08.2019.

kada je SOA objavila izvješče da je u Hrvatskoj zabilježen porast četništva svi vi madiji sta šutjeli a sada od pojedinačnih slučajeva stvarate klimu kao da je 1941 god a 1991 ste vrlo brzo zaboravili sramite se zašto se nee usudite pitati pupavca gdje je tijelo dr Šretera

BA
bakulušić
22:12 24.08.2019.

Ovo je nastavak rata drugim sredstvima. Sad će Pupovac tražiti internacionalizaciju i dokazivati da su Srbi ugrožena manjina iako imaju najveća manjinska prava na svijetu.

MN
Mamuti na plaži
21:02 24.08.2019.

Nije mi jasno...po slici mi izgleda da je bila misa u birtiji...ako sam krivo vidio popa, sorry...muti mi se vid..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije