Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAŽENKA DIVJAK

'Izmjenama smo osigurali da 45 tisuća studenata ne bude diskriminirano'

Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.01.2018.
u 12:29

Svaka konkurencija je zdrava, samo se ona mora temeljiti na kvaliteti, a u tom smjeru i idu promjene koje će osigurati kvalitetu, poručila je Divjak.

Izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), koje je Vlada u četvrtak sa sjednice uputila u saborsku proceduru, u istoj su razini kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija i preddiplomskih sveučilišnih studija, odnosno kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija i sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, ali se razlikuju po vrsti.

Izmjene i dopune Zakona o HKO-u donose se nakon što je Ustavni sud u travnju 2016. godine zbog nesukladnosti s Ustavom ukinuo odredbu toga zakona koja se odnosila na specijalistički diplomski stručni studij.

Temeljem te odluke Ustavnoga suda, objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izmjenama zakona napravilo se razlikovanje sveučilišnih i stručnih kvalifikacija tako da se uvodi pojam vrste.

Time se omogućilo da određene kvalifikacije budu različite prema vrsti, a pridružene istoj razini HKO-a.

Također, izmjenama i dopunama zakona su sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u potpunosti usklađeni uvjeti pristupanja svim kvalifikacijama koje se sječu u visokom obrazovanju te se propisuje da je preduvjet za pristup doktorskom studiju završen sveučilišni diplomski ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij u skladu s uvjetima kojem općim aktom utvrdi sveučilište ili sastavnica te uz ispunjavanje uvjeta utvrđenih studijskim programom sveučilišta ili njegove sastavnice.

To je nužno propisati s obzirom na sveučilišnu autonomiju iz koje proizlazi pravo sveučilišta da samostalno utvrđuje uvjete upisa na studij.

Ministrica je istaknula da HKO daje konkretne instrumente i alate za povezivanje tržišta rada i obrazovanje, a u izjavi uoči sjednice istaknula je da je od 165 tisuća studenata, njih 45 tisuća na stručnim studijima te je izmjenama osigurano da nisu diskriminirani, ali se njihove kvalifikacije razlikuju od  onih koji su na sveučilišnim studijama.

I za jedne i za druge studente, dodala je, važno je da radimo na relevantnosti i podizanju kvalitete studija, naglašava ministrica.

Očekuje da će izmjene zakona dobiti potporu u saborskoj proceduri jer se njima, kaže, osigurava kvaliteta te je pozvala rektore sveučilišta da ih podupru.

Svaka konkurencija je zdrava, samo se ona mora temeljiti na kvaliteti, a u tom smjeru i idu promjene koje će osigurati kvalitetu, poručila je Divjak.

Blaženka Divjak
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije