Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opaska parlamentarca s desnice

Izjava da migranti imaju mentalitet neandertalaca izazvala svađu u austrijskom parlamentu

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
20.03.2016.
u 18:18

"Izbjeglice koji dolaze u Austriju imaju svjetonazor neandertalaca, pračovjeka koji je na sreću većinom izumro", kazao je u vrućoj debati Robert Lugar, predsjednik zastupničkog kluba desne stranke koju je osnovao austrijsko-kanadski biznismen Frank Stronach

Opaska jednog parlamentarca s desnice da migranti imaju mentalitet "neandertalaca" izazvala je svađu u austrijskom parlamentu prilikom zakonodavne rasprave, a glasne prosvjede parlamentaraca suprotnog političkog predznaka morao je svojom intervencijom zaustaviti sam  predsjednik parlamenta Norbert Hofer.

"Izbjeglice koji dolaze u Austriju imaju svjetonazor neandertalaca, pračovjeka koji je na sreću većinom izumro", kazao je u vrućoj debati  Robert Lugar, predsjednik zastupničkog kluba desne stranke koju je osnovao austrijsko-kanadski biznismen Frank Stronach,  a po kojemu je i dobila ime Stranka Stronachov tim.

Vođa te stranke u parlamentu svojom je primjedbom pokušao argumentirati prijedlog da se maloljetnim migrantima pri registraciji obvezno uzme DNK, tvrdeći da bi se na taj način moglo spriječiti da se oni kad odrastu pretvore u silovatelje jer bi ih se lakše otkrivalo.

Predstavnici Stranke zelenih i Liberalnog foruma žestoko su napali Lugara, rekavši da se radi ne samo o krajnje rasističkoj izjavi nego i neprihvatljivom ponašanju u hramu austrijske demokracije, zbog čega je došlo do svađe.

Zbog velikog broja migranata koji su lani tražili azil u Austriji, njena je vlada, velika koalicija sastavljena od dviju najvećih stranaka Pučke stranke (OeVP) i socijaldemokrata početkom ove godine promijenila politiku prema migrantima i našla se među državama koje su na kraju zatvorile balkansku migrantsku rutu.

Ove godine Austrija namjerava primiti tri puta manje zahtjeva za azil nego lani jer se migrantsko pitanje našlo u središtu političke kampanje, te dovelo do jačanja krajnje desnice i manjih  populističkih stranaka.

>> Zastupnici EP-a predlažu centralizirani europski sustav azila s nacionalnim kvotama 

>> Do 20. srpnja stiže prvih 150 migranata iz Turske

Komentara 13

SA
samoborka
18:33 20.03.2016.

Danas se sve smije reci osim istine.

Avatar crv od porculana
crv od porculana
18:41 20.03.2016.

i istina je neandertalci su branili svoje pgnjište i obitelj nisu bježalim već su izumrli na svom teritoriju, a ovi samo da im je živjeti na račun drugih , sve ih naoružati i vratiti kući .

DA
Darko22
20:26 20.03.2016.

A što je čovjek krivo rekao ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije