Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
covid-19

Što je Markotić htjela reći kad je govorila o testiranju cjepiva za djecu?

Zagreb: Alemka Markotić potvrdila da je cijepljena i njena majka, viškom cjepiva
Goran Stanzl/PIXSELL
24.11.2021.
u 20:45

Zbog činjenice da je riječ o osjetljivoj populaciji, često neki lijekovi i nisu odobreni za npr. trudnice ili djecu – jer na njima nisu ni ispitani

Izjava prof. Alemke Markotić o testiranju cjepiva za djecu došla je kao naručena protivnicima cijepljenja i COVID potvrda koji su je protumačili iskrivljeno.

Ravnateljica Infektivne na Laudato TV-u iznijela je činjenicu da su “brojna cjepiva rađena u zapadnim zemljama, a ispitivana u siromašnim područjima Azije i Afrike na sirotinjskoj djeci” te da se sada ispituju i na europskoj, na američkoj i na drugoj djeci.

Naime, da bi se neko cjepivo ili lijek odobrili za određenu kategoriju, moraju se prethodno i testirati na toj kategoriji, kako bi se utvrdila učinkovitost i djelotvornost baš za njih. Tako se cjepiva za djecu prethodno i testiraju na djeci, cjepiva za trudnice na trudnicama itd.

Zbog činjenice da je riječ o osjetljivoj populaciji, često neki lijekovi i nisu odobreni za npr. trudnice ili djecu – jer na njima nisu ni ispitani. Ravnateljica Infektivne na Laudato TV-u iznijela je činjenice te istaknula da se s COVID-19 ta praksa prvi put promijenila.

“COVID je svašta izvlačio, neke stvari stavlja u red. Dakle, sada se ispituje i na europskoj i na američkoj i na drugoj djeci, a ne samo na afričkoj i azijskoj”, kazala je.

Međutim, ispitivanje cjepiva protiv COVID-19 za djecu prethodila su njihovu odobrenju. Danas su u EU, pa tako i u RH, za djecu od 12 godina nadalje odobrena Pfizerova i Modernina cjepivo, dok je u SAD-u i Izraelu Pfizerovo cjepivo odobreno i za djecu od pet do 11 godina, kao i za starije.

Europska agencija za lijekove (EMA) razmatra odobrenje Pfizerova cjepiva za djecu od pete godine nadalje i u EU, a odluka će biti poznata vrlo skoro. Kroz dva mjeseca EMA će donijeti odluku i o zahtjevu za odobrenje cjepiva za djecu od pet do 11 koji je podnijela i Moderna.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Ključne riječi

Komentara 147

JO
jorgen
22:15 24.11.2021.

Ako "novinarka" mora opravdavati njezinu izjavu i raditi 'damage control' - onda znamo na čijoj su zajedničkoj platnoj listi. Znate, gospođo 'novinarko', desetljećima se na djeci koristio i J&J puder sa štetnim sastojcima unatoč spoznajama kompanije o kancerogenosti još od 1971. Doslovno su bila potrebna desetljeća da se taj štetan proizvod povuče a epilog je 35.000 tužbi zbog raka jajnika. Hoćete li možda objaviti i članak podrške J&J-u?

ZP
Zabranjen pristup
22:20 24.11.2021.

Provoditi testiranje cjepiva na djeci je ludost,mogucnost komplikacije kod djece zarazenom koronavirusom je 0.0002% a nusppjave neznamo. Nepotrebno je djecu izlagati tom riziku

HO
Howyesno
09:30 25.11.2021.

Jel Markoticka narucila ovaj clanak,vrh partije ili je "novinarka" isto vrhunski strucnjak i virolog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije