Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO!

Izgubio novčanik na Antartici, pa mu ga vratili 53 godine kasnije

Antartika
Foto: Pixabay
1/2
08.02.2021.
u 10:25

Među pronađenim dokumentima nalazilo se set savjeta što učiniti u slučaju atomskog, biološkog i kemijskog napada, kartica za pivu, porezna kartica kao i računi.

Paul Grisham izgubio je prije 53 godine svoj novčanik na Antartici, a u hirovitom tijeku sudbine ponovo ga je dobio natrag. Grisham (91) stigao je na Antartiku u listopadu 1967. godine kao vojni meterolog i u nekom trenutku tijekom svojeg 13-mjesečne misije izgubio je novčanik na koji je s vremenom i zaboravio sve dok taj  isti novčanik desetljećima kasnije nije vraćen.


- Bio sam posve iznenađen - otkrio je 91-godišnjak za medije nakon što mu je vraćen novčanik, te dodao: - Jako veliki broj ljudi bio je uključen u povratak novčanika.

Novčanik je još uvijek sadržavao veliki broj dokumenata, među ostalim i njegovu vojnu iskaznicu kao i vozačku dozvolu. Među pronađenim dokumentima nalazilo se set savjeta što učiniti u slučaju atomskog, biološkog i kemijskog napada, kartica za pivu, porezna kartica kao i računi.

Potraga za vlasnicima

Dva novčanika, među kojima je i Grishamov, pronađeni su 2014. godine nakon demoliranje zgrade u postaji McMurdo na Antartici.

Stephan Decato i njegova kćer Sarah Lidberg radili su s direktorom fondacije 'Indiana Spirit of '45' Bruceom McKeeom kako bi pronašli originalne vlasnike novčanika i vratili ih. Naime, oni su ranije pronašli vojnu narukvicu u antikvarijatu i vratili je vlasniku, zbog čega je Decatov bivši šef bio ponukan da im ispriča o pronađenim novčanicima.

Decato, Lindberg i McKee kontaktirali su brojne institucije, među kojima je i udruženje vojnih meterologa čiji je član Grisham. Osim Grishamu, uspjeli su vratiti drugi novčanik. Samo u tom slučaju obitelji vlasnika novčanika, jer je on preminuo 2016. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije