Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za lokal

'Izgubili smo spor jer je ključni dokaz nestao iz spisa!'

'03.01.2013.,  Zagreb - Marko Jerkovic sudi se s drzavom Hrvatskom vec 17 godina, jer su nestali dokumenti iz sudskog spisa. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
21.01.2013.
u 10:00

Nakon što su supružnici Jerković uvidjeli da neće dobiti ni lokal ni novce, tužili su državu i stečajnog upravitelja.

Kada su u prosincu 1992. supružnici Zdenka i Darko Jerković zajedno s prijateljicom kupili poslovni prostor od 65 kvadrata u zagrebačkom Tržnom centru Savica, vjerovali su da će si tom investicijom osigurati egzistenciju u mirovini. Dvadeset godina poslije nisu vlasnici prostora koji su uredno platili, povrat novca nisu dobili, a pravnu bitku vode već 18 godina. Nakon što su uvidjeli da neće dobiti ni lokal ni novce jer je tvrtka od koje su kupili poslovni prostor završila u stečaju, tužili su u proljeće 2000. državu i stečajnog upravitelja Nedjeljka Šuvara, no 2001. predmet je s Trgovačkog suda prebačen u nadležnost zagrebačkog Općinskog suda.

Dvaput dobili spor, ali...

Iako su dva puta dobili prvostupanjske presude u svoju korist, Županijski sud je 2010. presudu preinačio te pravomoćno presudio da nemaju pravo na odštetu jer, među ostalim, nisu prijavili potraživanje u stečajnom postupku i zahtijevali izlučno pravo – predaju u posjed lokala. No, Zdenka Jerković i njezina prijateljica još su 1993. prijavile potraživanja stečajnom vijeću te alternativno tražile i predaju lokala u posjed, a na taj dokument pozivao se i prvostupanjski sud. Darko Jerković pita se kako je moguće da je taj dokument nedostajao u spisu kad je drugostupanjski sud odlučivao o pravomoćnoj presudi?

– Taj dokument bio je u spisu od početka i tijekom parnice na Općinskom sudu, samo ga nije bilo na Županijskom sudu? Kako je to moguće? Spominjali smo ga i mi, i prvostupanjski sud u obrazloženju presude i stečajni upravitelj u žalbi – kaže Darko Jerković. Smatraju da je netko ključan pisani dokaz – njihovu prijavu u stečajnom sporu ili sakrio ili uništio kako bi se otklonila odgovornost RH i stečajnog upravitelja za odštetu, pa su u ožujku 2011. tužiteljstvu prijavili nepoznatu osobu za zlouporabu položaja i ovlasti. Imaju originalan dokument o prijavi potraživanja, pa su ga priložili i Vrhovnom sudu, kojem su 2011. podnijeli reviziju na pravomoćnu presudu. Vrhovni sud posljednja im je nada da će presuditi po pravu i pravdi.

– Kada smo kupovali taj lokal, mislili smo da ćemo s njim uz male mirovine imati neku sigurnost u starosti. A danas imamo kredit s hipotekom na stanu i pitanje je vremena kada će nas banka izbaciti iz stana jer ga nećemo moći otplaćivati, kaže Jerković.

Tvrtka u stečaju

U prosincu 1992. od tvrtke Moslavina – Građenje kupili su s prijateljicom poslovni prostor na Savici i za njega isplatili 196.000 DEM. No, nad tom tvrtkom rješenjem Trgovačkog suda u listopadu 1993. godine otvoren je stečajni postupak. Za stečajnog upravitelja imenovan je Nedjeljko Šuvar. Jerkovići su te godine prijavili stečajnom vijeću prijavu potraživanja ili alternativno da im se poslovni prostor preda u vlasništvo ako ne uđe u stečajnu masu. Novac im nikad nije isplaćen, a u sporu na Trgovačkom sudu treća strana, tvrtka Zagreb-Invest dobila je u posjed lokal.

Jerkovići su zatražili ponavljanje postupka, pristajući snositi sudske troškove, a to je i predložio stečajni upravitelj, koji je jedini bio ovlašten za to. No, stečajni upravitelj prijedlog za ponavljanje postupka povukao je bez ikakva obrazloženja, što je utvrdio prvostupanjski sud, a tvrtka Zagreb-Invest uknjižila se na taj poslovni prostor.

>>Županijski sud ukinuo uvjetnu kaznu od osam mjeseci

Komentara 4

BU
Budjo
23:45 22.01.2013.

Nasi sudovi su brzi samo ako treba nekome nesto oduzeti, a vratiti tu su puzevi.

LE
lektor
10:22 21.01.2013.

Oko sudova se mota mnogo razbojnika.

RO
robinhood123
10:27 21.01.2013.

ovaj slučaj samo potvrđuje kakvo nam je pravosuđe i kakvi stečajni upravitelji upravljaju državnom i ostalom imovinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije