Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD NOVE GODINE

Izdvajanja za asistente porast će čak 9 puta: Hoće li 2 nova zakona poboljšati život invalida?

Zagreb: Regionalni industrijski sindikat o Zakonu o osobnoj asistenciji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.12.2023.
u 08:07

U udrugama osoba s invaliditetom nadaju se većoj sigurnosti i ispravljanju stvari u kojima su bili zakinuti

Povećanje kruga korisnika osobne asistencije s dosadašnjih 4000 na 15.000 osoba, povećanje invalidnine za 40 posto, znatno proširenje kruga korisnika osobne invalidnine, povećanje plaće asistentima za 51 posto te pravedniji, pravedniji, transparentniji i jednostavniji sustav za više od 147 tisuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Sve to trebao bi donijeti novi zakoni o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku, koji na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine.

Na čekanju od 2006.

U Vladi ističu kako će izdvajanja za osobnu asistenciju sada biti devet puta veća nego prije donošenja zakona i iznosit će 176 milijuna eura na godišnjoj razini, dok je 506 milijuna eura vrijednim Zakonom o inkluzivnom dodatku osnovica za određivanje dodatka definirana iznosom od 120 eura, a osobe s invaliditetom morat će proći samo jedno vještačenje.

U udrugama osoba s invaliditetom pozdravljaju donošenje ovih zakona, ali i podsjećaju kako na njihovu finalizaciju čekaju još od 2006. godine, kada je predstavljen pilot-projekt. Nadaju se da će novi zakoni donijeti veću sigurnost i ispravljanje svega onoga za što su do sada bile zakinute bile osobe s invaliditetom, osobito u pogledu primanja, pomaganja i potreba u svakodnevnom životu.

– Prije samog donošenja zakona uputili smo brojne prigovore, prijedloge i dopune na predloženi nacrt. Dosta toga je uvaženo, tako da moramo biti zadovoljni. Jedino čime nismo zadovoljni je to što se zbog komplicirane procedure početak provedbe malo oduljio, ali očekujemo da će od ožujka iduće godine sve zaživjeti kako treba – kaže Željko Pudić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda i dopredsjednik Saveza društava multiple skleroze RH.

POVEZANI ČLANCI: 

Jedna od promjena koje donosi novi zakon, a koju su otprije zazivale udruga osoba s invaliditetom je to da će se broj sati usluge osobne asistencije u budućnosti određivati individualno prema potrebama svakog pojedinca i neće se više stavljati u okvire od četiri, osam ili 16 sati dnevno.

Objedinjena četiri dodatka

Inkluzivni dodatak također pozdravljaju kao velik iskorak, s obzirom na to da se, prema najavama iz Vlade, radi o jedinstvenoj novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom radi prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu.

On će objediniti dosadašnja četiri dodatka – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, doplatak za dijete u uvećanom iznosu te novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom, a ovisno o stupnju oštećenja zdravlja potpora će iznositi od 138 do 720 eura mjesečno. Usvajanje ova dva zakona velika je stvar koju su dugo čekali, kažu u udrugama.

– Nadam se da će dobivanje inkluzivnog dodatka i povećanje broja sati usluge osobne asistencije onima kojima je to potrebno, ali isto tako i uvođenje europskih iskaznica za parkiranje za osobe s invaliditetom te najavljene promjene glede plaćanja cestarine rezultirati time da će 2024. godina biti puno bolja za osobe s invaliditetom – istaknuo je Pudić.

>> VIDEO Pogledajte kako bi trebao izgledati novi KBC Osijek

Komentara 1

ST
sttipe
14:19 29.12.2023.

To mogu raditi samo potpuno neuki i invalidni ljudi, koji drugi posao ne mogu raditi! Plaće su im takve da ih "bocaši", šiju, 2-3 puta, a nemaju radno vrime ni odgovornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije