Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiktivni računi

Nobilo: Pripuz je uhićen uoči izbora da bi se naštetilo Bandiću

Petar Pripuz
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
31.05.2017.
u 14:20

Anto Nobilo, Pripuzov odvjetnik, kaže kako su istražitelji u zadnjih godinu dana iz CIOS-a uzeli više od 100.000 stranica dokumentacije

PN USKOK upao je jutros na Pantovčaku u kuću Petra Pripuza, vlasnika CIOS-a, zbog sumnje da je poslovao preko fiktivnih računa. CIOS je navodno gotovinom kupovao otpad, a riječ je o starim automobilima i sličnih materijalima, od nekoliko tvrtki, a te su tvrtke onda gotovinom plaćale dobavljače. Istražitelji sumnjaju da se na robu nije platio porez.

U CIOS-u tvrde da riječ o realnim poslovima i računima te da su za sve uredno platili porez.

Anto Nobilo, Pripuzov odvjetnik, kaže kako su istražitelji u zadnjih godinu dana iz CIOS-a uzeli više od 100.000 stranica dokumentacije te da je tvrtka za svaki papir imala popratnu dokumentaciju da je roba zaprimljena, prevezena, obrađena i prodana dalje čeličanama i željezarama.

- Mislim da je cijeli slučaj poprilično šupalj - rekao je Nobilo.

Nobilo je za Dnevnik Nove TV doveo u pitanje tajming uhićenja.

- Nakon godinu dana, smatram da je tajming namjerno napravljen uoči drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, kako bi se jednom kandidatu naštetilo. Jer, ako je trebalo uhititi Pripuza, premda smatram da ne treba, jer svi znaju sve odavno, moglo se to napraviti i u ponedjeljak. Ne mogu drugačije to protumačiti, da nakon više od godinu dana permanentnog boravka u CIOS-u vršite uhićenja u srijedu, u nedjelju su izbori, a u javnosti se percipira da su Bandić i Petar Pripuz u prijateljskim odnosima. Nesporno je da su oni u dobrim odnosima i mislim da je to bio razlog zašto je uhićenje išlo danas. Sad ćemo vidjeti hoće li sud na to reagirati - rekao je Nobilo.

Petar Pripuz je u trenutku izdavanja naloga za uhićenje bio u bolnici jer je nedavno bio na operaciji. Pripuz je prije dvije i pol godine bio uhićen u akciji Agram zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i još nekolicinom aktera, ali optužnica još nije pravomoćna.

Uz Pripuza Uskok za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza tereti još 12 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, dok se iznos izvučenog novca neslužbeno procjenjuje na gotovo 100 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama istražitelji sumnjaju da je u ovom slučaju riječ o zločinačkom udruživanju, ali i o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza, oboje u sastavu zločinačkog udruženja.

Osim što su glavni osumnjičenici međusobno navodno podijelili "više desetaka milijuna kuna" izvlačenjem novca je, prema sumnjama istražitelja, Pripuzovoj tvrtki omogućeno umanjenje poreznih obveza za čak 20-ak milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i Pripuzov sin Ante, kao i nekoliko direktora CIOS-ovih tvrtki kćeri.

Komentara 81

Avatar AlPoS
AlPoS
12:10 31.05.2017.

Svi glavni igrači iz Agrama su bolesni i na operacijama od srca, kile, želudca samo kako prije izbora nebi mogli biti privedeni ili da se postupak pokrene. Ma mi smo trulo društvo i od ovoga kriminala nas može spasiti samo smrt aktera ili rezultat izbora.

AD
adler77
12:14 31.05.2017.

proci ce svi kao i sanader....nista od toga.....ovo je trash drzava....fuj

DI
Diesel
16:00 31.05.2017.

Mozda ga je trebalo uhititi pred izbore prije 10 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije