Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSKVA WASHINGTONU:

'Izbrisana s lica zemlje, Raka podsjeća na Dresden'

Raka
Foto: Reuters/Pixsell
23.10.2017.
u 09:15

UN-ovi istražitelji za ratne zločine prošli su tjedan rekli da je u Raki izgubljeno puno civilnih života

Rusija je optužila koaliciju pod vodstvom SAD-a da je izbrisala Raku s lica zemlje tijekom borbi protiv Islamske države, i da taj grad danas podsjeća na Dresden u Drugom svjetskom ratu, piše BBC.

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, prošli su tjedan osvojile Raku.

Fotografije pokazuju da je najveći dio Rake u ruševinama, a Moskva je usporedila stanje u tom gradu s uništenjem Dresdena u Drugom svjetskom ratu.

"Raka je naslijedila sudbinu Dresdena iz 1945., izbrisanog s lica zemlje u angloameričkim bombardiranjima", rekao je Igor Konašenkov iz ruskog ministarstva obrane.

Raka
1/14

Dodao je da Zapad sada ubrzano šalje financijsku pomoć kako bi se prikrili dokazi.

Koalicija pod vodstvom SAD-a naglasila je da se strogo držala procedura kako bi minimalizirala rizik za civile.

UN-ovi istražitelji za ratne zločine prošli su tjedan rekli da je u Raki izgubljeno puno civilnih života.

Sirijski aktivisti procjenjuju da je poginulo između 1130 i 1873 civila te da su civilni gubitci uvelike posljedica intenzivnih američkih bombardiranja.

Raka je bio prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a koji je poharao Siriju i Irak 2014. i proglasio "kalifat".

 

Ključne riječi

Komentara 21

MP
miroslav.petkovic.7564
09:53 23.10.2017.

Tocno puno vremena proveo sam u Njemackoj. Stari njemci pricali mi. Kazu Drezden Wuzburg.Schweinfurt.Phorzeim tukli su Englezi i Ameri dan i noc iz zraka. Samo oganj i pepeo ostao. Kazu tu opce nije postojala ni kakva tvornica oruzja ili kasarna. Na desetine i desetine tisuca civila je izginulo. Kazu Drezden je svjetlio nocu kao dan od njihovih bombi tako i ostali gradovi..

AO
ante.oreskovic75
13:16 23.10.2017.

Kako to da Rus Igor kao ni njegovi obožavatelji Srbi nisu nikad čuli za ono što su napravili u Vukovaru!Čak ni oni u UN u!Kako su ratovali dokaz je da je poginulo oko 500 djece u Hrvatskoj!

Avatar nekakav
nekakav
10:58 23.10.2017.

ne, tamo nema ratnog zločina. za razliku od ruskih bombi, ove američke padaju točno na glave terorista i onih za koje oni kažu da su teroristi, nema tu civilnih žrtava. jer su ih prethodno uredno pozvali da napuste teren, i da neće biti odgovorni za stradanja. fora. finale sukobe će iti oko nove godine, kad će se sresti službene sirijske vojne postrojbe sa ovim pobunjenicima, kad će trebati sirijska vojska početi kontrolirati neke ključne stvari u zemlji. ne zaboravimo da su samo rusi tamo legalno i legitimno, svi ostali su protuzakonito. i eto prilike da sjednu američki i ruski predsjednik, da se izbjegne sukob koji bi uništio ameriku u siriji. i u tom smjeru ide cijela priča, trump će morati, unatoč svojim domaćim oponentima, na megdan putinu, i to nikad slabiji, može prijetiti, al bez ikakvih temelja. trump će morati polizati sve što su mu prethodnici namazali. a onda slijedi priča zvana izrael. i okupacija golana. nemojmo zanemariti ponos sirijaca i zanos kojim će ići u oslobađanje cijele zemlje. assad je već najavio obnovu priče oko golana. a zapad nek sad veli kad je i kome dozvoljena okupacija tuđeg teritorija, a kad i kome nije. da se ubuduće zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije