Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE POBIJEDITI?

Ruski smrtonosni bombarder Tu-160 vs. američki B-1

Borbeni avioni
Foto: Wikipedia Commons
1/5
21.10.2017.
u 11:33

Na kraju Hladnog rata, B-1B je izgubio ulogu nuklearnog bombardera te je 1995. godine izgubio sav nuklearni potencija

Američki strateški bombarder Rockwell Internationala B-1B i ruski Tu-160 ''Blackjack'' izgledaju vrlo slično, međutim navedeni su zrakoplovi itekako različiti, piše National Interest.


 

Prije početka Carterove administracije, projekt B-1A bio je označen projekt supersoničnog bombardera, ali uskoro je 1977. godine projekt ugašen jer je američka vojska bila svjesna činjenice da navedeni avion neće moći preživjeti protiv novih sovjetskih sustava protuzračne obrane.

Carterova administracija ubrzo je odobrila razvoj balističkih raketa te razvoj projekta koji će kasnije prerasti u ''stealth'' bombarder B-2A Northrop Grummana. Međutim, tada navedeni ''stealth'' projekt nije pušten u javnost te će biti strogo čuvana tajna i sljedećih
nekoliko godina.

Kasnije je predsjednik Ronald Reagan ponovno oživio projekt supersoničnog bombardera – B-1B. Umjesto penetriranja na velikim visinama, B-1B je optimiziran za penetraciju na manjim visinama kombinacijom brzine te manjeg tzv. radarskog potpisa. Iako je B-1A imao maksimalnu brzinu od 2 Mach-a, B-1B je mogao ostvariti najviše 1.25 zbog strukturalnih promjena.

Na kraju Hladnog rata, B-1B je izgubio ulogu nuklearnog bombardera te je 1995. godine izgubio sav nuklearni potencijal.

B-1B se više ne može boriti u zračnom prostoru u kojem postoji vrlo dobro razvijena protuzračna obrana, ali navedeni zrakoplov i dalje može ''nositi'' krstareće rakete kao što su JASSM-ER i LRASM. To znači da će u određenim sukobima ispunjavati ulogu kao i ruski Tu- 160.

Iako Tu-160 izgleda slično kao B-1B, Sovjetski Savez projektirao je ''Blackjack'' kao zrakoplov koji će izvesti nuklearni udar tijekom mogućeg Trećeg svjetskog rata. Sovjeti su projektirali zrakoplov koji će lansirati krstareće rakete s nuklearnim bojevim glavama. Tu-160 je daleko veći i brži zrakoplov od B-1B.

Može letjeti brzinom većom od 2 Mach-a. Nakon početka proizvodnje 1984. godine, avion je prošao velik broj testova prije nego što je ušao u borbu. Sudjelovao je po prvi puta tijekom ruske intervencije u Siriji 2015. godine gdje i danas nastavlja bombardirati neprijateljske položaje.

Nakon što se Sovjetski Savez raspao, nova država Ukrajina preuzela je svo oružje na ukrajinskom tlu. Bijeli Labudi postali su dio njihovog arsenala.

Glavno naoružanje ruskog Tu-160 su krstareće rakete velikog dometa kao što je Kh-55MS. U proteklim mjesecima, Rusi su koristili konvencionalne verzije krstarećih raketa Kh-555 u Siriji uz naprednije krstareće rakete sa ''stealth'' karakteristikama Kh-101. Zrakoplov također nosi Kh-102 s nuklearnom bojevom glavom.

Sljedećih nekoliko godina Rusi se nadaju da će početi ponovno s proizvodnjom naprednog Tu-160M2. Novi će mlažnjaci zamijeniti ruske Tu-22 te Tu-95 bombardere. Novi, razvijeni Tu-160 će odigrati ulogu u zrakoplovstvu dok se ne razvije do kraja novi PAK-DA ''stealth' bombarder.

Komentara 469

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
14:26 21.10.2017.

kad amerikanci izadju sa nećim novim rusi se ćude kao dijete dreku i onda će za. sljedećih dvadeset godina uspijeti napraviti odgovor dok ameri rade već na slijedećoj generaciji...tako je oduvijek bilo tako će i ostati...ruje jedino spašava masovnost i zima...

MJ
marko.josipovicbra
17:44 21.10.2017.

Ruska su sela bijedna,blatnjava i sirotinjska ono ljudi žive kup u 19 stoljeću bez struje u drvenim kolibicama doista jadno a tepojedinci na televiziji pogledaju bještavilo Moskve i misle da je to cijela Rusija a grdno se varaju kako tamoo bjedno živi jadni Ruski seljak

Avatar Matija22
Matija22
14:20 21.10.2017.

Šta niste usporedili B-2 Spirit sa nekom ruskom kantom od bombardera haha pa i B-1 Lancer je space shuttle za kantu Tu-160

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije