Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2015. u 08:30

Sada je pitanje od milijun dolara s kime bi Most radije surađivao – s Karamarkom ili Milanovićem. Konačan odgovor je zasad teško iščitati

        Nikada nije bilo lakše u jednoj rečenici sažeti poruku koju su birači poslali političkoj eliti. Zoran Milanović nije zaslužio još jedan mandat, a Tomislav Karamarko nije se nametnuo kao rješenje za hrvatske probleme. Veliki je pobjednik ovih izbora gradonačelnik Metkovića Božo Petrov koji je na velika vrata ušao na nacionalnu političku scenu.

Satisfakciju je doživio i donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet koji je predvodio listu koja je u srcu Zagreba osvojila tri mandata. Sada svi postavljaju pitanje kome će se “prikloniti” Most. Ali to je gledanje na politiku na stari način. Baš zbog toga što se bore protiv takve politike, Petrov i društvo dobili su ovako veliku podršku birača. Građani jednostavno ne žele trgovanje u politici koje se do sada uglavnom odvijalo pod geslom “Ako ne može drukčije, može i pošteno”.

Petrov je u više navrata obećao da neće ići u koalicije s HDZ-om i SDP-om. Stalno je naglašavao da ga ne interesiraju fotelje. Još je manje spreman ići na rasprodaju poštenja. Pred Hrvatskom su samo tri moguća scenarija za stvaranje parlamentarne većine. Most može podržati Karamarka ili Milanovića, ali je jednako tako moguća i velika koalicija dviju velikih stranaka koje su Hrvatsku dovele u gotovo nemoguću situaciju.

Stoga su nekorektni pritisci na Most da će on biti jedini krivac ako se dogode izvanredni izbori. Neka Karamarko i Milanović pokažu svoje domoljublje tako što će zatomiti svoje osobne animozitete i neka počnu pregovarati o mogućoj suradnji. Nijedna od ovih kombinacija nije posve izgledna, ali je o svim opcijama legitimno razgovarati. Posebno je neprihvatljiva nakana nekih političkih prvaka da, kako kažu, razgovaraju s nekim ljudima iz Mosta.

To je ništa drugo nego poziv na političku korupciju za koju smo mislili da je ipak završila s erom Ive Sanadera. Međutim, čak i kada bi dvije velike stranke pokušale potkupiti neke zastupnike Mosta, to će im teško uspjeti. Teško je zamisliti da će netko žrtvovati svoju karijeru samo zato da bi napustio pobjednički tim i priklonio se strankama koje su, očito, u silaznoj putanji. Vlada koja bi bila sastavljena na “kupnji” Mostovih zastupnika bila bi nelegitimna i sigurno ne bi dugo trajala.

Naravno, sada je pitanje od milijun dolara s kime bi Most radije surađivao – s Karamarkom ili s Milanovićem. Koliko se može iščitati iz dosadašnjih izjava Bože Petrova, teško je zasad naslutiti konačan odgovor. Čini se da će Most inzistirati na reformama te da će podržati onog mandatara koji bude dao jamstva da će “uhvatiti bika za rogove”. Ovaj izborni rezultat velika je pobjeda, ali i velika odgovornost Bože Petrova. Trasiran mu je put prema političkim zvijezdama, ali mora paziti da ga ne ponese uspjeh. Stoga mora ustrajati na obećanju da neće u koaliciju s Karamarkom i Milanovićem. Bit će nemoralnih ponuda, ali će na ovim iskušenjima pokazati je li sastavljen od liderskog materijala ili je roba za jednokratnu uporabu. Došlo je vrijeme da političari drže do svoje riječi i da nakon izbora razmišljaju o biračima. Izbori su pokazali da su građani prepoznali Božu Petrova kao političara nove generacije. Sada je na njemu da im pokaže da su bili u pravu i da građani neće izgubiti na ćupriji ono što su dobili na mostu.     

>> Petrov: Ovo nije pobjeda niti jedne stranke, Hrvati su pokazali do čega im je stalo

Komentara 34

ST
stefj
08:54 09.11.2015.

Od svega je jedino jasno da nam se smiješi manjinska vlada, a onda sigurno i izvanredni izbori. MOST, za koga god se odluči, neće moći dugo ostati na vlasti. Kada državni i javni službenici krenu, samljet će ih. Nema nikakve šanse u Hrvatskoj provesti reforme na način kako to MOST želi i čeka nas jako turbulentno razdoblje... Imamo enormne poreze i enormno zaduženje, ali i enormnu državnu i javnu službu koja ustvari i vodi ovu državu zadnjih 15-tak godina. To je lijepo vidljivo po devastaciji privatnog sektora koja je sa svakom novom vladom sve veća... Zapravo ne preostaje drugo nego potražiti službu u državnim strukturama ili zapakirati kofere i otići odavde...

NA
nataly
09:22 09.11.2015.

Treba biti realan. Jedini gubitnik ovih izbora je HDZ. Nakon opceg potopa koji se dogodio u zadnje 4 godine, gdje su svi parametri u minusu, oni su morali potuci do nogu kulurikavce. Ne samo da to nisu napravili nego su kad se izuzme dijaspora i pvima pribroji IDS izgubili u Hrvatskoj. To je za ostavku. Sta ce uopce moci napraviti ovakva vlada? Da sam ja na mjestu Tomislavs Karamarka ja bih ponudila premjersko mjesto Petrovu, poduprla ga u bolnim rezovima ( obzirom da je petrovu to lakse nspraviti nego njemu). Trenutno je HDZ tu u puno boljoj poziciji jer trenutno ima puno manje uhljeba na polozajima od SDP. Tako ce barem biti zapamcen kao netko tko je konstruktivno doprinio ciscenju hrvatske. No poznajuci politicki mentalitet stranaka u HR vjerojatno ce pokusati kupiti pojedine zastupnike Mosta, sto bi im se moglo obiti o glavu, jer bi se onda Most mogao okrenuti na drugu stranu. Ono sto je i mrne iznenadilo je cinjenica da je Milanovic ovdje pokazao da je puno jaci lider i politicar nego sto sam mislila. Sjebati sve zivo, posvadjati se sa svima u zemlji i van zemlje, a ostati u igri za sastavljanje vlade je doista podvig. Osim Mostu treba i njemu cestitati nz tome. Majstor iluzije i obmane.

DU
Deleted user
09:27 09.11.2015.

Božo Petrov je najbolja stvar što se je moglo desiti Hrvatima u ovom trenutku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije