Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za predsjednika 475 kandidata, Ahmadinejad veliki favorit

Izbori u Iranu: Na listi 42 žene, protivnik nogometa i djevojčica

10.05.2009.
u 19:42

Mahmud Ahmadinejad kandidirao se za predsjedničke izbore u Iranu iako se u javnosti nagađalo da će ga, zbog sukoba s duhovnim vođom islamske revolucije Saidom Alijem Hamneom, kao kandidata konzervativaca zamijeniti bivši zapovjednik „Čuvara revolucije“ Mohssen Radai.

Žene provociraju
Prema izvještaju izborne komisije, među 475 kandidata u zemlji u kojoj izabrani mogu biti isključivo muškarci šijitske vjeroispovijesti, našle su se i 42 žene, čak i jedna djevojčica od 12 godina. One su formalnom predajom kandidatura podigle glas protiv šerijatskog zakona koji iranskim ženama uskraćuje brojna prava, pa i ono da postanu predsjednice.

Osim ženskog bunta, sigurno je da će Iranci na izborima ignorirati većinu kandidata, pa tako i Abeda Alalija (54), koji je umjesto velikog broja glasova zaradio podsmijeh najavivši da će smijeniti svakoga tko mu se suprotstavi, da će zbog uzaludna trošenja vremena zabraniti nogomet te da će se čim preuzme dužnost, unatoč zabrani rukovanja sa ženama, rukovati s Angelom Merkel.

Kad se zanemare sve takve medijske atrakcije, glavni su suparnici Ahmedinejadu reformist Mir Husein Musawi – bivši predsjednik iranske vlade za iransko-iračkog rata, Mahdi Karobi – predsjednik parlamenta za vladavine reformista te konzervativac Mohssen Radai, koji sadašnjega predsjednika optužuje za pronevjeru 1,1 milijuna američkih dolara i za neprimjeren odnos prema holokaustu.

Odanost vođi
Analitičari smatraju da će konkurencijski trojac uzalud trošiti energiju te da će u predsjedničku fotelju opet sjesti kontroverzni Ahmadinejad. Njegove su prednosti pokretanje nuklearnih pogona, oštra komunikacija sa svijetom te izrazita odanost duhovnom vođi islamske revolucije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije