Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alžir

Izabran bivši sljedbenik Bouteflike, ulica ga izviždala

Alžir
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.12.2019.
u 18:31

Tebboune (74) je izabran u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,15 posto glasova.

 Masa ljudi prepravila je u petak središte Alžira kako bi izrazili nezadovoljstvo novim šefom države Abelmadjidom Tebbouneom, bivšim sljedbenikom Abdelaziza Bouteflike, dan nakon izbora koje su Alžirci u velikom broju bojkotirali.

Tebboune (74) je izabran u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,15 posto glasova, prema podacima Nacionalne izborne uprave (Anie). Karijeru je izgradio u alžirskom državnom aparatu, posebice uz Boutefliku kojem je nakratko bio i premijer.

On je prvi predsjednik Alžira koji nije iz redova bivših veterana rata za neovisnost od francuske kolonijalne vlasti (1954-1962).

Izbore je obilježila rekordna niska izlaznost i bojkot pokreta Hirak, narodnog prosvjeda neviđenog u Alžiru od neovisnosti 1962. koji je u travnju prisilio Boutefliku na ostavku, nakon 20 godina na čelu države.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Glasanje je lažirano. Ne tiču nas se vaši izbori i vaš predsjednik nas neće voditi", skandirali su prosvjednici koji su masovno defilirali glavnim gradom 43. petak mobilizacije od veljače i rađanja pokreta "Hirak".

 AFP prenosi da su prosvjedi veliki kao i prošlog petka kada je nepregledna nasa defilirala središtem glavnog grada odbijajući predsjedničke izbore.

Prosvjendici su nosili transparente na kojima je pisalo "Tebboune, tvoj mandat je mrtvorođeni mandat" i "Vaš predsjednik mene ne predstavlja".

"Tebboune je gori od Bouteflike. Poznat je kao jedan od lopova. Nismo glasali i nećemo uzmaknuti", rekla je Meriem, 31-godišnja službenica.

Novi predsjednik bi u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu trebao održati konferenciju na novinare u stožeru svoje kampanje. 

Iza njega je s 17,38 posto glasova islamist Abdelkader Bengrina, zatim Ali Benflisa sa (10,55),  Azzedine Mihoubi  (7,26) i Abdelaziz Belaid (6,66), svi bivši bliski Bouteflikini suradnici ili saveznici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije