Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznat po prevarama

Upoznajte čovjeka koji je uzbunio cijelu regiju lažnom vijesti o Mladiću

Foto: Screenshot/youtube
1/3
11.02.2020.
u 15:02

Tommasso Debenedetti poznat je po svojim lažnim vijestima, a na njih su nasjedali brojni svjetski mediji

Vijest o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića objavio je talijanski novinar Tommasso Debenedetti koji je poznat po širenju lažnih vijesti.

Objavio je to na lažnom profilu Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Debenedetti je s prevarama počeo 2000. godine dok je radio u talijanskoj novinskoj industriji. U svojoj karijeri objavio je preko 60 intervjua među kojima su bili oni s Johnom Grishamom, Desmondom Tutu, kardinalom Ratzingerom, Mihailom Gorbačovom kao i Dalaj Lamom. No, svi ti intervjui su bili lažni.

Urednike brojnih talijanskih konzervativnih novina uvjerio je u istinitost svojih intervjua.

– Italija je šala – objasnio je jednom prilikom svoje postupke, piše Business Insider.

Nakon što je 'razotkriven' počeo je kreirati lažne račune na Twitteru. Otvorio je račun Vladimira Putina, nekoliko dana kasnije promijenio da je u Edward Snowden. Otvarao je i lažne profile brojnih ruskih političara kao i premijera Švedske i Danske.

Nakon toga objavljivao bi vijesti, a u njegove objave mnogi su povjerovali.

Primjerice, lažni profil tadašnjeg ruskog ministra obrane Sergeja Shoigua pratili su vodeći svjetski mediji kao što su AFP, BBC, Bloomberg, The Guardian, The Daily Mail, The Financial Times, Reuters i sl.

Jedna od njegovih 'najuspješnijih' prevara bila je u kolovozu 2012. godine kada je na lažnom računu ruskog ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokoltseva objavio kako su sirijski predsjednik Bashar Assad i njegova supruga ubijeni. 

Inače, Debenedetti je otac dvoje djece i školski učitelj u Rimu.

Komentara 7

NA
najposebniji
15:29 11.02.2020.

Čovjek je junak našeg doba, pomoći če da se filtriraju i s većim oprezom objavljuju vijesti. Novinari su postali prepisivači s blogova i društvenih medija. Najčešće šifre dezinformacije iz područja znanosti i svakodnevnih zbivanja za što ne snose nikakve posljedice.

HU
hudarupa3
16:08 11.02.2020.

Znači da je možda ipak istina čim je uslijedilo priznanje. Inače, prave lažne vijesti nisu ništa simpatično, to je zloćudno, kancerogeno, upereno protiv naše osobnosti i egzistencije.

CR
Cropatria
18:43 11.02.2020.

Tommasso Debenedetti ... mala beba za "naše" "novinare" ..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije