Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji optužnice

Iza ruskih web-napada na SAD stoji ‘Putinov kuhar’

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.02.2018.
u 08:10

Oligarh Prigožin financirao je ‘farmu trolova’, agenciju za propagandu koja je željela utjecati i na američke izbore. Zaposlenici agencije platili su jednom Amerikancu da 1. lipnja, na Prigožinov rođendan, ispred Bijele kuće drži natpisom ‘Sretno, šefe”

Trinaestoricu Rusa koje je američko pravosuđe optužilo za miješanje u izbore i američki politički proces, zavjeru u cilju prijevare SAD-a, za bankovnu prijevaru i krađu identiteta, predvodio je oligarh Jevgenij Prigožin (56), poznatiji kao “Putinov kuhar”.


 

Prema optužnici u koju je uvid imao New York Times Prigožin je siva eminencija i glavni financijaš jedne od najpoznatijih “farmi trolova”, kako se kolokvijalno nazivaju kompanije koje se bave propagandnom mašinerijom i zapošljavaju ljude za pisanje blogova, članaka i komentara na internetu u kojima se hvali ruski predsjednik Vladimir Putin, a napadaju američki ili drugi strani dužnosnici, poput ukrajinskog predsjednika Porošenka. Novac je preko svoje dvije kompanije upumpavao u sad već notornu “farmu trolova”, Agenciju za istraživanje interneta iz Sankt Petersburga.

Ona je zapošljavala između 250 i 400 zaposlenika koji su u 12-satnim smjenama širili (dez)informacije. Plaće trolova kreću se oko 1100 dolara mjesečno za mlađeg analitičara, preko 1400 za blogera, dok menadžment plaćaju 4200 dolara mjesečno. Plaće su to koje premašuju ruski prosjek.

Prigožin je juniorski prvak u skijaškom trčanju, poslije je završio u zatvoru za pljačku, a njegova je karijera poduzetnika počela s raspadom SSSR-a, kad se počeo baviti prodajom hot dogova, da bi uskoro proširio djelatnost na dućane maloprodaje i restorane. Redovno je organizirao catering za raskošne državne bankete, a u svojim je restoranima ugošćivao mnoge strane državnike, poput Georgea W. Busha i Jacquesa Chiraca. Zbog bliskog odnosa s Putinom, mnogi ga posprdno nazivaju “Putinovim kuharom”. U zadnjih pet godina Prigožin je osvojio ugovore s vladom vrijedne 3,1 milijarde dolara. U posljednje je vrijeme proširio biznis na druga područja pa se sada bavi regrutiranjem vojnika-plaćenika koje šalje na svjetska bojišta, a ima i internetsku stranicu koja promovira nacionalističku svjetonazor.

Jedna je anegdota, piše NYT, dodatno uvjerila američke istražitelje da je Prigožin pravi šef Agencije. Kako stoji u optužnici, zaposlenici Agencije organizirali su internu šalu – platili su jednom Amerikancu da 1. lipnja 2016. stoji ispred Bijele kuće s natpisom “Sretan rođendan, šefe”. Prigožinov rođendan je upravo tog dana. Među optuženim zaposlenicima su Mihail Bistrov (59), umirovljeni policijski pukovnik, koji je 2014. postao predsjednik kompanije i Mihail Burčik (34), izvršni direktor. Burčik je, pišu, 2014. orkestrirao prijevaru kad je mlada žena koja se predstavljala kao Zoe Foreman satima spamala političare i novinare o lažnoj katastrofi – eksploziji u kemijskoj tvornici u Louisiani.

Optužene su “putnice”, kako su ih nazvali istražitelji – dvije žene koje su 2014. proputovale SAD kako bi na terenu provjerile mogućnosti izvršenja raznih scenarija i prikupile informacije, stručnjak za IT koji je u SAD-u kupovao opremu za Agenciju i postavio privatne mreže koje su trebale zamaskirati pravu lokaciju Agencije, dvoje “prevoditelja” koji su nadzirali projekte “napada” na Amerikance na društvenim mrežama, “američki stručnjak” zadužen za praćenje američkih izbora, te još četvero zaposlenika. 

1/8

Komentara 17

RO
rotšild
11:02 19.02.2018.

Cionistički kriminalci protiv Rusa konstruiraju tone laži a tzv. hrvatski mediji im pomažu. Dakle cionistički kriminalci europljane huškaju na rat protiv Rusa, a tzv. hrvatski novinarčići taj rat podupiru a u tom ratu će ginuti i oni i njihova djeca.Nemrem vjerovati.

KO
kordunmoj75
10:31 19.02.2018.

Ah jadna li je i brljava ta amerika,za njihove nepismenosti su opet Rusi krivi,ah jadneli kaljuze.

Avatar mofo
mofo
08:22 19.02.2018.

Pa zar niste tvrdili do nedavno da su doslovno hakirali izbore, sad se to pretvorilo u 13 trolova na društvenim mrežama? Zamisli, stvarno su oblikovali mišljenje milijuna građana.. a to sta mediji rade još od prije kampanje, to nije utjecaj na mišljenje...? I kakav je ovo članak, sve zbrda zdola nabacano, kakvi natpisi, kakva putovanja kroz Ameriku, sve ste pokušali reći, a ništa niste rekli.. i sami možemo upaliti Google translate nekog članka sa ap-a il nyt....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije