Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ:

'Iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla'

ivo josipović
Duško Jaramaz/PIXSELL
23.08.2013.
u 08:36

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih svih žrtava totalitarizma.

Ivo Josipović danas je na Facebooku u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima podsjetio na brojna mjesta stradanja takvih žrtava koje je posjetio u svom mandatu, od mjesta ustaških i partizanskih zločina pa sve do onih počinjenih u posljednjim ratovima u Hrvatskoj i BiH.

"Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla", napisao je Josipović u petak ujutro.

"Prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti. Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih  žrtava totalitarizma. Sjećamo se i žrtava ratova širom svijeta jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovu životu. Svjesni smo kako iskrenog pomirenja i oprosta nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i sućuti prema svim nevinim žrtvama. Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama te čuvati mir, demokraciju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti. Europa je u prošlom stoljeću imala i previše povijesnih lekcija koje se više nikada ne smiju ponoviti. Zato, sjećajući se žrtava totalitarističkih režima i svih ratova, uz dostojanstvo i odgovornost gradimo zajedničku Europu mira, pluralizma, demokracije i ljudskih prava", poručio je Josipović.

>>'Gradimo budućnost ne zaboravljajući prošlost'

>> Komunistički zločini u Albaniji i dalje velika nepoznanica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije