Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVSTVO Bjelovarsko-bilogoska županija unosom divljači zadržava vodeće mjesto u ponudi lvnog turizma

Iz Mađarske stigli rasplodni zečevi

pod_zec.jpg
import
30.01.2006.
u 17:29

BJELOVAR - Dosljedno provođenje lovačkog kodeksa svih županijskih lovačkih udruga prema redoslijedu prvenstva, uzgoj, zaštita, pa tek onda lov, Bjelovarsko-bilogorsku županiju svrstao je na vodeće mjesto u ponudi i kvaliteti divljači u Hrvatskoj.

S ciljem provođenja programa daljeg unapređenja lovnog gospodarstva, župan Damir Bajs, s predstavnicima lovnih udruga potpisao je ugovor o sufinanciranju unošenja sitne divljači. Lovci se, uz to, uoči ulaska u Europu zalažu za što veći zakup lovnih površina.  Lovozakup reguliran do 2015. Naime,predstavnici županijskog lovačkog saveza ističu nezadovoljstvo raspodjelom lovišta, koja su, uspoređujući zajednička i državna lovišta, zasad u nepovoljnom omjeru 50:50.

 - Zalažemo se da omjer bude 75:25 u korist zajedničkih lovišta. Samo na taj način ovo bogatstvo ulaskom u EU, možemo zadržati u domaćim rukama. Jer, dosadašnja je privatizacija u nekim slučajevima rezultirala lošom skrbi o divljači - upozorava Mato Kovačević, tajnik  županijskog lovačkog saveza. Županija također podržava takvo stajalište. - Unosom divljači želimo zadržati vodeće mjesto u ponudi lovnog turizma. Ugovor s lovačkim udrugama produžen je za sljedećih 10 godina, time su regulirani uvjeti lovozakupa do 2015. godine - kaže D. Bajs.

Prirast dovoljan za odstrel
     Za provođenje programa unosa divljači županija će u 2006. godini za 44 zajednička lovišta izdvojiti 550.000  kuna, što je polovica potreba. Na primjeru LD Lovac u Gornjim Plavnicama, puštanjem u lovište deset rasplodnih zečeva uvezenih iz Mađarske, prikazana je skrb o očuvanju matičnog fonda.

- Još se uvijek rade procjene potreba unosa rasplodne divljači za 2006. No, nema sumnje da će uz očuvanje matičnog fonda, prirast biti dostatana za potrebe odstrela - poručuje M. Kovačević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije