Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi među vladajućima

Iz HDZ-a se trude ne davati na važnosti porukama SDSS-a, no vjeruju da će ostati u koaliciji

Andrej Plenković i Milorad Pupovac
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/2
13.03.2019.
u 07:07

U HNS-u potvrđuju da su odvojeni sastanak s Pupovcem i Radinom sami inicirali jer kao liberalna stranka s manjinama imaju “povijesno dobre odnose, koji će takvi biti i ubuduće”. Kažu kako ovo nije bio prvi takav sastanak te da je neformalni oblik bloka unutar vladajuće koalicije postojao i prije

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potrudio se jučer ostaviti dojam dodatnog zaoštravanja prema HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću. Nije se tako pojavio na redovitom sastanku koalicijskih partnera koji su jučer razgovarali o sudbini Uljanika. Umjesto toga, Pupovac se ranije sastao s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i potpredsjednikom te stranke Miloradom Batinićem te zastupnikom talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom. Pritom je poručio kako se nalazi “s onim koalicijskim partnerima kojima je stalo do rješavanja otvorenih pitanja”.

Ta Pupovčeva izjava na tragu je zaključka Predsjedništva SDSS-a, koje ga je dan ranije ovlastilo da “razgovara s onima koji čine dio vladajuće većine, kojima je još uvijek stalo do navedenih vrijednosti i pitanja”, pri čemu su precizirali kako pod “navedenim vrijednostima i pitanjima” podrazumijevaju obranu temeljnih demokratskih vrijednosti, vladavine prava, slobode medija, međunarodnih obaveza Republike Hrvatske, prava srpske manjine i “svega onog što je s Vladom dogovoreno, potpisano i usvojeno u operativnim programima koji se tiču srpske nacionalne manjine”.

Andrej Plenković i Milorad Pupovac
1/12

Da su manjine, i ne samo srpska, nezadovoljne dinamikom provedbe programa dogovorenih s HDZ-om nije tajna, no zanimljivo je da sada kao saveznika u pritisku prema najvećoj stranci koalicije koriste HNS, što bi značilo da se unutar koalicije stvara poseban blok, a uzrok okrupnjivanju i zajedničkom nastupu manjih partnera mnogi vide u jačanju saborskog kluba Milana Bandića.

‘Koga nema, bez njega se može’

Činjenica da je taj klub s jednog jedinog na početku mandata narastao na 12 zastupnika otvara pitanje je li Plenkoviću u izbornom vremenu potrebna suradnja s SDSS-om, strankom zbog koje se premijer i HDZ često nalaze pod udarima desnice. Da HDZ više i nije toliko odan suradnji s manjinama moglo se zaključiti i iz izjava nekih njegovih dužnosnika. Primjerice, HDZ-ov politički tajnik i ministar uprave Lovro Kuščević jučer je na informaciju da Pupovac ne namjerava doći na sastanak koalicije nonšalantno uzvratio – koga nema, bez njega se može.

Činjenica je, ipak, da je HDZ do sada izbjegavao osloniti se do kraja na Bandića, među ostalim, i zato što široka javnost na saborske prebjege gleda izrazito negativno, a prelaske iz oporbe u vladajuću većinu doživljava kao političku trgovinu. Zbog toga su cijelo vrijeme i inzistirali na tome da njihova većina u Saboru broji 77 ruku te da s Bandićevim prebjezima nemaju koalicijski sporazum niti ikakav drugi oblik suradnje iako je poznato da je podrška Vladi jedini uvjet za članstvo u Bandićevu klubu.

Iako se Pupovčevo zaoštravanje i jučer pokazalo kao puka prijetnja bez ikakvog izgleda da se realizira s obzirom na to da “partneri kojima je stalo do rješavanja otvorenih pitanja” na sastanku u Banskim dvorima ni jednom riječju nisu spomenuli ni njega ni njegov izostanak, HDZ se poslijepodne ipak potrudio pokazati da im je još uvijek stalo do partnerstva sa SDSS-om. Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić tako je objasnio da Pupovca nije bilo na sastanku jer prije toga želi odvojeno razgovarati s premijerom Plenkovićem, a uvjeren je kako SDSS ostaje dio vladajuće koalicije.

– Ova Vlada i vladajuća većina naš koalicijski sporazum u najvećoj mjeri provodi, o tome će se raspravljati na idućoj sjednici Vlade gdje će se govoriti o provedbi operativnih programa gdje će se vidjeti koliko Vlada, ministarstva i javna poduzeća provode ono što je na početku mandata dogovoreno. Jasno da su nezadovoljstva, koliko sam iščitao, odnose na odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, ali o tome više nakon sastanka s gospodinom Pupovcem i klubom nacionalnih manjina – rekao je Bačić.

‘Neformalni oblik bloka’

U HNS-u pak potvrđuju da su odvojeni sastanak s Pupovcem i Radinom sami inicirali jer kao liberalna stranka s manjinama imaju “povijesno dobre odnose, koji će takvi biti i ubuduće”. Kažu kako ovo nije bio prvi takav sastanak te da je neformalni oblik bloka unutar vladajuće koalicije postojao i prije, a da ta suradnja postaje vidljivija kada je riječ o potencijalno osjetljivijim političkim i društvenim vrijednosnim pitanjima. Podsjećaju da su zajednički nastupali i u pitanju ratifikacije Istanbulske koalicije i položaja bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Furio Radin smatra, pak, kako je nepojmljivo da bi koalicija nastavila djelovati bez SDSS-a. Uvjeren je kako nitko među manjinskim zastupnicima, pa ni oni u Bandićevu klubu, ne bi pristao sudjelovati u Vladi koju ne podržavaju sve manjine.

HNS i SDSS ipak zajednički izlaze na euroizbore?

Među zaključcima SDSS-ova Predsjedništva u ponedjeljak se našao i onaj da će stranka svakako izići na euroizbore u svibnju. Hoće li to učiniti samostalno ili s partnerima, još nisu odlučili, no otkrivaju da se s potencijalnim partnerima razgovara i da će odlučiti do 21. ožujka. O zajedničkom izlasku s HNS-om već se govorilo, no tome se oštro protivio nositelj HNS-ove liste Matija Posavec pa su stranačka tijela odlučila da će na izbore samostalno. U HNS-u, međutim, jučer nisu ni potvrdili ni demantirali mogućnost da se na listi ipak nađe i poneki SDSS-ovac s obzirom da ona još nije zaključena.

– Dogodi li se to, ja neću nositi listu, to je otpočetka bio moj uvjet – uzvraća Posavec.     

VIDEO Rodno selo Milorada Pupovca:

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
10:11 13.03.2019.

sdss slabi, i ovime pokušava u vrijeme kad se sprema obilježavanje još jedne godišnjice nastanka jedne kriminalne države, početkom travnja, dobiti neke poene, da bi mogli reći da su 'upozoravali'... ali... na svakim narednim izborima sve manje birača ih bira, srba je sve manje u rh, kao i hrvata, uostalom. i sve je bliži trenutak kad će vladajući, tko god to bio, jednostavno presjeći i manjinama 'uzeti' sigurna mjesta u saboru. sve manjine ugurati u jednu izbornu jedinicu, dati im 2-3 mjesta i gotova priča. ako hrvati nemaju sigurno mjesto u austrijskom parlamentu, slovenskom, mađarskom, talijanskom, ne trebaju ni naše manjine imati takvu ekskluzivu. da čujem kolko mjesta u francuskom parlamentu imaju baski.... kolko poljaka u njemačkom? kolko romi u rumunjskom?

AU
aunick
09:34 13.03.2019.

Pogled sa srane i iz daleka. Cudno, vrlo malo komentara, skoro nista. U pitanju je valjda osjetljivi i placljivi Pupovac, ili pak uobicajeni komentatori, pljuvaci po Hrvatskoj i Hrvatima se gube, Pupovc mnogo ne gustaju a na strani obicnog Hrvata nikada i nikako.

IK
ikbmibm
10:42 13.03.2019.

Kušćević je kazao ono što naš premijer misli, a ne zeli kazati javno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije