Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informatički geniji
Povratak na članak

Ivica, Stjepan, Ivan i Adrian jači od Kineza i Amerikanaca

Ivica Kičić (17) , Adrian Satja Kurdija (18), Ivan Katanić (17) i Stjepan Glavina (19) među pobjednicima 22. Međunarodne informatičke olimpijade.

Komentari 12

KA
Karla
08:50 25.08.2010.

Čestitke našim dečkima! Nadam se da će ih i vlada i njihovi gradonačelnici i financijski nagraditi. Bilo bi pošteno!

VL
AN
ankicascreiber
11:20 25.08.2010.

prigodna tema Plaće hrvatskih učitelja među najnižima u Europi Približno 20.000 kuna razlika je između plaće luksemburških i hrvatskih učitelja. Do plaće svog mađarskog kolege, mladi prosvjetar u Hrvatskoj može stići tek nakon dva desetljeća radnoga staža. Istovremeno, hrvatski učiteljiji odrađuju isto, ako ne i više radnoga vremena nego što to čine njihovi europski kolege. - Da smo potplaćeni to je činjenica i može biti glavni generator mogućega štrajka Trenutačno je traženo 66 prosvjetnih radnika U Hrvatskom Zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Osijek, trenutačno je 16 otvorenih ponuda potraživanja radnika i to njih ukupno 40. Pročelnik Anto Barukčić pojašnjava kako se traže doslovce učitelji svih zanimanja, pa čak i pedagoga i defektologa. tražena radna mjesta broj nastavnici u osnovnim školama 69 učitelji u osnovnim školama 62 nastavnici prirodoslovno-matematičkih predmeta u srednjim školama 30 nastavnici društveno-humanističkih predmeta u srednjim školama 120 Štoviše, potplaćeni smo čak 18 godina i to neprestano. Usporedbe radi, profesor početnik ima plaću 4.402 kune, a tek nakon 15 godina staža dosegne oko 5.000 kuna. To su poražavajući parametri ispodprosječne učiteljske plaće i doista ne znam kako ćemo s takvim plaćama u Europsku uniju 2012. godine - kaže Marica Azenić, predstavnica Sindikata zaposlenih u srednjim školama u Osijeku. Isto smatra i Jasna Lederer, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Osječko-baranjske županije koja kaže da je obrazovna struktura učitelja bolja od ostalih zanimanja, no s prosječno najnižom plaćom. Naime, u školstvu je, kaže, vrlo visok postotak visoke stručne spreme i samo mali postotak srednje spreme, no plaća je izrazito mala, točnije, čak i niža nego u nekim drugim službama gdje prevladava struktura niže stručne spreme. Dodatan je problem, kaže Lederer, što učitelji prema službenoj normi odrade 40 sati tjedno. Izvan toga vremena, napominje, moraju odraditi pripreme, ispravljati testove, zadaće i obavljati ostale zadatke nužne za rad u nastavi i to je ono, kaže ona, što se ne vidi u izravnom kontaktu, no svaki je učitelj dužan uraditi sve pripreme i to, dakako, ne u okviru zadanih 45 minuta nastave. Također kaže kako hrvatski učitelji rade više nego drugi u nekim europskim zemljama, no imaju drukčije raspoređene praznike. U konačnici broj radnih dana pokazuje tko koliko radi. - Njemačka je dobar primjer. Oni imaju daleko više praznika nego mi, no raspoređenih na tri do četiri puta po 14 dana. A ako me pitate za plaće, ne trebamo se uspoređivati ni s kim drugim nego sa Slovenijom, gdje je plaća dvostruko veća. No, pitanje plaća smatram naslijeđem i vrlo je teško promijeniti tu činjenicu - naglašava Lederer. Dakako, niža plaća znači i manje motivacije, a uz lošega učitelja, dodaje, nema ni kvalitetnoga znanja. Hrvatski učitelji, ističe Lederer, nisu stimulirani, no i dalje globalno odlično obavljaju svoj posao

VL
NA
new age
00:28 26.08.2010.

mlada hrvatska pamet

VL
NA
new age
00:29 26.08.2010.

biti ce nesto od nas.

VL
Avatar Časna seka
Časna seka
08:10 25.08.2010.

Potvrđuje se teza da su geekovi fizički neugledni.

VL
FE
fellix1601
07:35 25.08.2010.

Imamo mi ti takvih genijalaca još puno .... , malo , malo pa na kakvom europskom i svjetskom takmičenju naši srednjoškolci ili studenti osvajaju medalje. Takvi bi mogli donijeti procvat Hrvatskoj uopće... , e , ali imamo eto vrlo sposobnu rukovodeću garnituru koji sve to zajeb.... !!!!!

VL
MI
mirom
09:21 25.08.2010.

Sami će oni to znanje naplatiti, prvo stipendijama na elitnim sveučilištima u inozemstvu, a onda i plaćom od sto tisuća eura u razvijenim zemljama zapada.

VL
Avatar dovidovic
dovidovic
10:14 25.08.2010.

Čestitke, dečki, svaka čast, posebno Adrianu koji je uistinu sjajan momak! Nadam se da ćete biti uzor mladima u Hrvatskoj, da ne misle kako je vrhunac života dobro šutnut loptu ili skočit dva metra preko prečke.

VL
AN
ankicascreiber
10:58 25.08.2010.

svaka cast decki, zao mi je da nema i jedne cure :-). Inace treba decke poslati prvo nadanu vidosevicu koji je rekao da su hrvati lijen i glup narod! Trebali bi se sresti i sa Jacom, a.k.a. the day afterr yesterday, i Bandicem. Bandic i Jaca su uvijek tamo za slikanje kada netko dobije medalje, medutim mislim da ce ovog puta slikanje izostati, Bandic i Jaca ne vole ljude sa mozgom. Zeljko Covic je isto tako poznat kao covijek koji je prije deset godina govorio da u Plivi nema strucnjaka za moderne tehnologije :-). Hrvatska je puna strucnjaka, medutim jadni ljudi moraju ici van iz zemlje da bi se dokazali.

VL
OB
-obrisani-
08:55 26.08.2010.

Predsjednice Vlade i g Šukeru,ne treba vam valjda posebna pozivnica,trebalo bii vam biti sve jasno.Bravo mladići.

VL
TO
Tonci
10:56 26.08.2010.

Bravo mladići !! Samo tako nastavite a pare idite zaradite van naše države jer ovima našima u Vladi ništa neznačite. Jer da znaćite netko bi vas dočekao i rekao : evo da vam pomognemo s nekom tisućicom kuna, tehnika je skupa i svaki dan izlazi nesto novo, jače, bolje pa da budete u trendu. No niste vi tulavi nogometaši pa da vas poguraju (uz silne milijune) sa sto dvijesto tisuca kuna. Pozz.

VL
TM
trade_mark
11:09 27.08.2010.

tko ih je dočekao na aerodromu? ah da... sorry! to nisu sprotaši!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.