Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Relković

'Ako je mudar, Plenković će pomladiti HDZ'

Ivica Relković
Foto: Boris Ščitar
1/6
02.03.2018.
u 18:10

Ivan Kovačić i ja imali smo ideju ‘resetiranja’ nezavisnih na lokalnim razinama nakon svakih izbora. Most nas kao stranka nije zanimao, kaže Relković

Politički analitičar Ivica Relković odmah je “osumnjičen” da stoji iza pojave Udruge nezavisnih koja okuplja takve gradonačelnike i načelnike u RH.

Reakcije na pojavu Udruge nezavisnih su dvojake – ambiciozniji u vama vide političku snagu koja će konkurirati i čak ukinuti dvostranačje, a drugi vas jednostavno karakteriziraju kao Most 2?

Politički sam analitičar koji priprema političko analitički portal kao svoje mjesto u javnosti, a ne kao predvodnik bilo kakvih političkih opcija, iako ću svoj savjet ili sugestiju pružiti onima koje smatram i koje ću smatrati pozitivnom pojavom na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni. A velika većina nezavisnih gradonačelnika i načelnika je upravo to – najpozitivnija politička pojava na pesimističkoj političkoj sceni u Hrvatskoj.

Ivica Relković
1/6

Osobno nisam "izmislio" nezavisne, nego su svi oni "izmislili" sami sebe i pobijedili stranačke strukture i mašinerije samostalno. Nezavisni neće ukinuti dvostranačje, nego političku scenu pozitivno natjerati na pročišćavanje. Zapravo, oni su to već učinili u svojim sredinama. Povezivanjem u udrugu i razmjenom iskustava, najboljih praksi i projekata samo će kvalitetnije upravljati svojim gradovima i općinama i opravdati povjerenje birača. Cilj je dobro upravljati Kninom, Križevcima, Kostrenom ili Donjim Miholjcem, a onda na sljedećim lokalnim izborima neće izgubiti nezavisni u Kninu, nego prenijeti sinergiju i na nezavisne u okruženju. Ali čak i da nezavisni izgubi, neka ga pobijedi bolji iz HDZ-a ili SDP-a, a ne njihova stranačka mašinerija s bilo kakvim kandidatom. Na taj način nezavisni čak i stimuliraju HDZ i SDP na kadrovsko provjetravanje. 

Vaše članove posebno smeta uspoređivanje s Mostom, čak tvrde da ste antipod Mostu. Kako, kad je osnovna ideja i filozofija tako slična?

Most i nezavisni zaista nisu slični, iako oboje spadaju u političke pojave. Most je samoinicijativno otišao u drugom, suprotnom smjeru. Takvo uspoređivanje je izvan logike. Udruga nezavisnih sastavljena je od gradonačelnika i načelnika koji su pobijedili. Kad za četiri godine netko od njih izgubi na lokalnim izborima, a netko drugi pobijedi, doći će do resetiranja udruge i udrugu će voditi neki novi pobjednici, i naravno, vjerojatno dobar dio starih-novih pobjednika. Udruga nema lidera niti zajamčeno članstvo.

Oni koji eventualno krenu na nacionalnu razinu i osvoje određene mandate, ali ne budu dio vlasti, a još pri tome izgube lokalnu vlast, također neće moći dominirati udrugom niti je koristiti kao svoje kadrovsko pokriće. Još konkretnije - Robert Podolnjak je bio potpredsjednik Sabora, a sada je saborski zastupnik. Na posljednjim lokalnim izborima u svojem matičnom Varaždinu osvojio je 928 glasova ili 4,87%.

U Udruzi nezavisnih onaj tko nije prešao prag u svojem gradu ne može biti ni član, dok je konkretno Podolnjak i dalje član predsjedništva Mosta u kojem je samo pet članova. Mjesto u Udruzi se potvrđuje ili gubi rezultatom. Udruga nema li lidera predsjednika, čak ni kad je on pobjednik. A Most ima lidera predsjednika, čak i kad je njegova izvorna lista izgubila u svojoj lokalnoj sredini. Dakle, Udruga nezavisnih i Most imaju dijametralno suprotnu filozofiju i organizacijsku logiku. I oba modela su legitimna. Samo što svatko bira svoj.

Zašto ste tražili sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i koja je svrha sastanka?

Nezavisni su dosad bili nepovezana politička neželjena djeca. Bilo ih je najviše na jugu. Ali sada ih ima posvuda i statistički su druga kapilarna opcija u državi. Treba li veći razlog za jednog predsjednika vlade i za ovaj puta udružene nezavisne da sjednu i vide koja je uloga središnje države prema onima koji nisu u stranačkim timovima? Često se govori da nezavisne "ne zarezuju" ni ministri ni župani, što ne mora biti potpuno točno, jer opet može zavisiti od ministra do ministra, ali baš zato je potrebno demistificirati taj odnos. Vlada je vlada svih gradonačelnika i načelnika. Oni rješavaju komunalne probleme koji ne ovise o nekim nacionalnim pitanjima, ali jesu nacionalno relevantni.

Bilo bi čudno da jedan premijer ne primjećuje važnost jedne legitimne političke strukture kakva je Udruga nezavisnih ili treba čekati da pobjede u svim gradovima i općinama, pa da ih se uvažava? Mislim da je propust dosadašnjih premijera što nisu bili premijeri svih, tako da je susret premijera i nezavisnih gradonačelnika prirodan. 

Do sada su se gradonačelnici i načelnici uglavnom morali sami za sebe i svoje mjesto boriti i bolje su prolazili oni brži. Vaša udruga može biti homogena, međutim ima heterogene prioritete. Kako to mislite uskladiti?

Udruga je koordinacija i mjesto dijaloga. Udruga nema namjeru nametati prioritete svojim članovima. Napokon da netko nema fobiju od heterogenosti prioriteta. Pa ne okupljaju se lonci i poklopci, nego ljudi koji su spremni sjediti za istim stolom, a unaprijed ne naručivati isti menu.

Jasan je interes članova vaše udruge da izlobiraju bolji status kod središnjih vlasti, no gdje je interes Zagreba da nezavisnima da povlašteni status? Što nezavisni mogu dati središnjim vlastima zauzvrat?

Interes Zagreba, središnje državne vlasti, bi trebao biti da svih 555 gradonačelnika i načelnika, uza svu raznolikost lokalnih potreba, imaju isti osnovni strateški cilj – bolju Hrvatsku. I bolji Osijek i bolji Sikirevci i bolji Knin i bolji Sinj, ali i bolji Metković i Rijeka i Bjelovar. Središnja vlast koja gradonačelnike svih opcija osim vlastite smatra štetom za sebe, bolje da odstupi. Pa nije devedeset
nezavisnih gradonačelnika i načelnika protudržavni element! A svaka je vlada državna prije svega, a ne stranačka. Stranka je samo dobila mandat da vodi vladu i Hrvatsku u kojoj ne postoje nebitni. 

Zašto bi Plenković kao predsjednik HDZ-a bio benevolentan prema nezavisnima koji su pobijedili njegove HDZ-ovce, vi ste konkurencija i njemu i SDP-u, sutra možda i IDS-u?

Idemo biti pragmatični. Predsjednik stranke koja lokalno od nekoga gubi trebao bi analitički pogledati kako su se ti porazi najčešće događali. Nezavisni bi u prvom krugu dobio manje od HDZ-ovog kandidata, ali bi ga, logično, pobijedio u drugom krugu, jer bi dobio i glasove "ostalih". No poučak je u drugom koraku. Gdje god se nakon redovnih izbora rušio nezavisni gradonačelnik ili načelnik, nezavisni je pobjeđivao u prvom krugu. Živi primjer je Omiš. Tamo je Ivan Kovačić na izborima 2013. u prvom krugu imao samo 11% glasova. A onda pobijedio u drugom krugu. Međutim, kad su ga rušili – pobijedio je samostalno već u prvom krugu.

I sadašnji nezavisni gradonačelnik Ivo Tomasović pobijedio je u prvom krugu. Mirnoćom i uvjerljivošću kampanje i rezultatima prethodnog rada. Bez pomlađivanja HDZ u Omišu nema perspektivu. Mudar predsjednik stranke neće čekati da se to dogodi i u nizu novih Omiša, nego će, umjesto napada i fokusa na nezavisne, raditi na preventivnom pomlađivanju vlastitih redova. Osveta je negativna strana konkurentske medalje i gubi onaj tko nastupa đonom, a podizanje vlastite kvalitete je pozitivna strana konkurentske medalje i privremeno dobiva bolji.

Kažete da udruga neće organizirano na izbore, a istovremeno se govori o predstavljanju vaše političke platforme. Dakle, logično će biti da na neki način ipak sudjelujete na izborima, zar ne?

Ne. To nije logično. Logično je da će se neki od nezavisnih možda nakon samo jednog dobrog mandata vraćati u svoja temeljna zanimanja, a neki drugi zbog rasta u politici okretati i onoj nacionalnoj, ali to neće raditi Udruga nezavisnih, jer će se ona uvijek resetirati i okupljati i jedne i druge. Oni koji izrastu i nadrastu lokalnu scenu sami će trebati formirati neki svoj okvir ili se pridružiti nekom drugom političkog okviru. Udruga ih neće uvjetovati ni u kojem od smjerova. 

Jeste li u organiziranju nezavisnih imali i nekih osobnih, "osvetničkih" motiva? I gradite li vi preko Udruge nezavisnih ipak neki "realniji" Most, da ne kažem Most 2?

Zanima me kvalitetna politika zbog koje ću svaki projekt koji se stabilizira kao savjetnik što prije napustiti i okrenuti se nekim drugim temama. Kovačić i ja imali smo istu ideju resetiranja nezavisnih na lokalnim razinama nakon svakih izbora. Most kao stranka nas nije zanimao, jer stranaka imate stopedeset, a pobjednički su uspješne samo dvije. I obojica smo se zapravo povukli s platforme Mosta iz zajedničkog razloga. Kovačić je danas na svojem starom radnom mjestu stomatologa i profesora, jer nikada nije ni želio postati karijerni političar. Reagirao je na loše stanje u Omišu, angažirao se na izborima – a ne u kafiću – i pobijedio. Onda se uključio u nacionalnu priču i maknuo se od lokalne, ne opterećujući time današnjeg nezavisnog gradonačelnika, koji nije njegov, nego svoj. To je ideja i primjer puta koji je kompatibilan Udruzi nezavisnih. Udruga nezavisnih je – Kovačić 2 – ako baš želite usporedbe.

Komentara 39

RO
robertbruckner
18:56 02.03.2018.

Je je i uvet i uvest Jozine pajonire hihihihihihhi

RO
robertbruckner
19:00 02.03.2018.

Of je sigurno pobegev z produzne nastave na najvecem hrvatskom filozovskom fakultetu v Kumrovcu hihihihihi

Avatar Moxa
Moxa
21:24 02.03.2018.

Za dom berajt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije