Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova politička platforma

Nezavisni kod Plenkovića – udar na Most

01.03.2018.
u 17:06

Bez obzira na to imamo li lijevu ili desnu vladu, želimo surađivati jer nam treba kao partner u realizaciji projekata, kaže Ante Dabo.

Početkom idućeg tjedna premijer Andrej Plenković primit će predstavnike Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika koju mnogi već vide kao konkurenciju Mostu. U udruzi odbacuju te usporedbe, ali i naglašavaju da ne planiraju prerasti u stranku niti žele ići u nacionalnu politiku.

Udruga postoji od rujna 2017. i okuplja 40-ak nezavisnih načelnika i gradonačelnika, iako većina njih nisu formalno članovi te udruge. Predsjednik Udruge i gradonačelnik Novalje Ante Dabo kaže da se žele predstaviti i premijeru reći da u Vladi vide partnera.

– Bez obzira na to imamo li lijevu ili desnu vladu, s njom želimo surađivati jer nam treba kao partner u realizaciji projekata na razini lokalne samouprave – pojašnjava Dabo. Premijeru, dodaje, žele reći i da nisu Most 2 kako ih mnogi doživljavaju jer također okupljaju nezavisne liste, ali i jer je s njima i nekadašnji savjetnik čelnika Mosta Bože Petrova, a danas nezavisni analitičar Ivica Relković.

Ne žele stranku

– Razlika je u tome što smo mi fleksibilno ustrojena udruga u kojoj svatko može zadržati svoju nezavisnost, ne razgovaramo o ideološkim temama, nego o praktičnima vezanim uz naše vođenje lokalnih sredina – pojašnjava Dabo te dodaje kako udrugu vidi kao svojevrsnu koordinaciju koja im omogućava da zajedničkim političkim lobiranjem lakše ostvare svoje projekte. Već su se lani u studenome tako kao udruga sastali s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

1/6

Ivica Relković koji ih savjetuje shvatio je, radeći analize uspjeha nezavisnih lista, koliki potencijal imaju.

– Udruga je koordinacija, nije politička stranka ni začetak stranke, već dijeljenje zajedničkih iskustava i činjenica da su kad nastupaju prema nekome zajedno jači – naglašava Relković.

Marko Jelić, gradonačelnik Knina i jedan od četvero potpredsjednika Udruge nezavisnih, poručuje kako je ideja okupljanja suradnja na projektima, preslikavanje dobrih primjera iz prakse ili izgradnja novih ideja, a suradnja će, naglašava, svima donijeti korist. Ne bi, dodaje, sudjelovao u eventualnom pokušaju pretvaranja udruge u stranku.

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca i potpredsjednik Udruge nezavisnih, objašnjava da su se udružili da ne budu razjedinjeni, pogotovo kad znaju da su, iako nisu stranka, po rezultatima lokalnih izbora druga po jačini opcija u Hrvatskoj.

– Svi nezavisni išli su protiv stranaka i mislili da su sami – kaže Janči. Iako većina naših sugovornika odbacuje ideju zajedničkog izlaska u nacionalnu politiku, gradonačelnik Primoštena Stipe Petrina “ne vidi zašto ne bi dominirali na nacionalnoj političkoj sceni jer su pokazali da itekako znaju voditi sustave”.

Veliki se moraju mijenjati

Predsjednik Udruge Dabo naglašava da nezavisni generiraju promjene u velikim strankama koje su se s godinama odvojile od naroda.

– Naša je uloga da od baze mijenjamo stvari i prisiljavamo velike da se mijenjaju. Za to treba strpljenja i vremena – zaključuje Dabo koji vjeruje da je ključni problem Mosta upravo to što je prebrzo prerastao u nacionalnu stranku.

Most, s kojim ih uspoređuju, ne vide kao prijetnju.

– Podupiremo okupljanje nezavisnih u rješavanju komunalnih problema i svjesni smo da preko zastupnika Željka Lackovića i Relkovića očito dobro surađuju s vladajućima, što je načelnicima i gradonačelnicima važno zbog realizacije projekata – poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja zaključivši da će, kao netko tko okuplja nezavisne, usko surađivati s njima.

Hrvoje Janči gradonačelnik Đurđevca i potpredsjednik Udruge nezavisnih:

Povezujemo se radi utjecaja na državnoj razini

Mi smo svi u svojim mjestima pobijedili stranke i moramo se povezivati kako bismo imali utjecaj i na regionalnoj i na državnoj razini. Hoće li to povezivanje dovesti do formiranja nekih lista, to ne mogu reći, no to nije cilj udruge, kaže Janči.

Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena:

Zašto ne bismo dominirali na nacionalnoj sceni

– Nezavisnih gradonačelnika i načelnika ima puno. Ne vidim zašto ne bismo dominirali na nacionalnoj sceni. Svi smo pokazali da znamo voditi sustave, kaže Stipe Petrina koji nerado uspoređuje Udrugu nezavisnih s Mostom, čiji je bio član.

Marko Jelić, gradonačelnik Knina i potpredsjednik Udruge nezavisnih:

Svi zadržavaju neovisnost i svima bi trebalo biti korisno

Uključio sam se u Udrugu jer se u njoj razmišlja tako da svi zadržavaju svoju neovisnost, a suradnja će svima donijeti korist. Ne bih sudjelovao u prerastanju udruge u stranku, ali ne vidim zašto ne bismo podržali člana koji ima ambicije izaći na izbore.

Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja:

Ostajem nezavisna, ali želim prenijeti pozitivna iskustva 

Kristina Križanac sudjelovala je na okupljanju Udruge nezavisnih, ali ističe kako se nigdje nije učlanila. Kaže da jedino želi prenijeti pozitivna iskustva.

– Smatram da generalni cilj politike treba biti rezultat, a ne tko kome pripada.

Ivica Vrkić:

Podržavam ih jer je dobro da se politička scena identificira

– Ja ih podržavam, ali nisam u tome, oni su samonikli, a ja sam dobio mandat uz pomoć stranaka. No, takvo što je nužno jer stranke progutaju identitet i, nastavimo li tako, ne znam na što ćemo se svesti. Dobro je da se politička scena identificira jer to jamči kreativnost, i političari mogu biti puno objektivniji – kazao je Ivica Vrkić, koji je proljetos osvojio i drugi mandat na čelu Osijeka kao nezavisni kandidat.

Komentara 60

SO
SoloHan
17:18 01.03.2018.

Sad će Božo morat centrirat Grmoju i Bulju, kao doktor Ante Pavlović

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:26 01.03.2018.

Gotovo je s nis koristi cuprijom iz Metkovica.

PR
prajdali100
19:15 01.03.2018.

Imaju li ovi Nezavisni dozvole od Bože i Grmoje za ove sastanke !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije